language
FI
EN

Best of Vallila

Vallilan kaupunginosa sijaitsee vain kivenheiton päässä Kalliosta, joten kulmille eksyessä kannattaa ehdottomasti tehdä tutustumisretki myös Vallilan puolelle. Viime vuosina on puhuttu paljon Vallilan löytäneistä muotoilijoista, arkkitehdeista ja taiteilijoista koostuvasta luovasta luokasta, joka on vähitellen luonut alueen vanhoihin tehdaskortteleihin uutta elävää kaupunkikulttuuria. Samalla alueelle on rantautunut myös lukuisia uusia liikkeitä ja kahviloita. Ohessa lista ”Valkan” suosikkikohteista ja vinkkejä siitä mihin Vallilassa käydessä kannattaa suunnistaa.

CAFÉ SUVANTO

Kun ruokatoimittajan visuaalinen silmä kohtasi valokuvaajan estetiikan, syntyi 20-paikkainen Suvanto. Kotoisa kahvila on soma kuin kukkanen, ja pöytiä koristavat kauniit neilikat. Kadulta tulvii valoa, joka saa tilan tuntumaan avaralta. Hauskat yksityiskohdat kuten työopiston numeroidut tuolit, lattia ja piano luovat paikan miellyttävän tunnelman. Suvannossa päivä aloitetaan puurolla, lounaalla tarjoillaan kotiruokakeittoa ja vitriinistä voi valita vaikkapa mustikkaraakakakkua Helsingin kahvipaahtimon kahvin seuraksi.
Suvanto kesälomalla 4.-25.7.2016
Suvannontie 18
Facebook

HELSINGIN KAHVIPAAHTIMON PÄIVÄKAHVIBAARI

Helsingin kahvipaahtimon päiväkahvibaari toimi aluksi pelkästään paahtimona. Sittemmin paahtimon yhteyteen avattiin myös kahvila, jonka tunnelmaan ei voi olla ihastumatta! Sisustuksessa on käytetty jännittäviä yksityiskohtia, kuten pöytänä toimiva höyläpenkki ja valkoiselle maalatulle tiiliseinälle kekseliäästi ripustetut erilaiset hyllykokonaisuudet. Yksityiskohtia tutkiessa vierähtää täällä hetki jos toinenkin!
Päijänteentie 29
helsinginkahvipaahtimo.com

KONEPAJAN BRUNO

Vallilan vanhalla konepajalla sijaitseva Konepajan Bruno toimii viikonloppuisin elävänä kirpputori- ja tapahtumapaikkana, josta saa myös maukasta katuruokaa. Creative Spacessa toimii mm. kampaamo, tatuointiliike ja vaatekauppa.

Perjantaista sunnuntaihin avoinna olevassa Brunossa on kesäviikonloppuisin klubeja ja livekeikkoja mielenkiintoisilta kotimaisilta indie-artisteilta. Laadukkaan ruoan takaavat Suomen katuruok -skenen mullistaneet Street Gastron Pertti Kallioinen ja Pasi Hassinen, jotka ovat suunnitelleet kesän ruoka- ja juomakonseptin. Tarjonta on laaja, ja kesän aikana paikalla nähdään 20 eri ruokarekkaa, jotka parkkeeraavat halliin perjantaina ja poistuvat sunnuntaina.
Aleksis Kiven katu 17 A
konepajanbruno.com

MASHIRO

Pieni ja sympaattinen Mashiro ihastuttaa japanilaisilla donburi-riisiruoillaan. Annokset tarjoillaan kulhoissa, joiden pohjalla on riisiä ja päällä lohta, kasviksia, possua tai kanaa. Tyypillinen kastike koostuu dashiliemestä, joka valmistetaan usein kalasta ja/tai levästä. Liemi maustetaan soijalla ja mirinillä. Esillepano on tärkeää – annokset ovat myös kauniita. Juotavaksi voi valita vaikkapa japanilaista vihreätä teetä tai inkivääriolutta. Avoinna arkisin lounasaikaan ja perjantaisin klo 20 asti.
Huom! Ravintola kesälomalla 18.7.–3.8.
Mäkelänkatu 22
mashiro.fi

PUU-VALLILLA

Puu-Vallila on ihastuttava kaupunkikylä, jossa karkinväriset puutalot ovat silmäruokaa, asukkaat nauttivat yhteisöllisyydestä ja lapset leikkivät turvallisesti pihapiireissä. Alue on nykyisin erittäin haluttua asuinaluetta viehättävine puutaloineen ja aidattuine pihoineen.

Puu-Vallilassa 1910-luvun ihanteita ilmentävät pienet tontit kapeiden maastoa seurailevien katujen varrella. Katuja reunustavat mansardikattoiset puutalot, korttelin sisään jäävät pihapuutarhat talousrakennuksineen. 1910-luvun puutalojen tyyppipiirustukset laati arkkitehti Karl Hård af Segerstad. 1920-luvun uudempia puutaloja ovat suunnitelleet mm. Jussi ja Toivo Paatela sekä Armas Lindgren. Puu-Vallila oli pitkään purku-uhan alaisena, mutta kunnostettiin 1980-luvulla.
Alue sijaitsee Hämeentien, Teollisuuskadun ja Sturenkadun sisällä

VALLILAN STOORI

Stoori on stadin siistein itsepalvelukirpputori, jossa on monipuolinen valikoima. Omistajat ovat päättäväisesti valinneet kierrätystavaran hyödyntämisen lähes kaikessa. Kahvilan tiskit on rakennettu festareilta saaduista sekä roskalavalta löytyneistä materiaaleista. Seiniltä löytyy retrojulisteita ja ikkunalaudoilta hauskoja tauluja sekä muita sisustusesineitä. Stoorin kodikkaasta kahvilasta saa luomutuotteita ja perheen pienimmille löytyy leikkipaikka. Tilassa majailee myös levykauppa Vinyl Trade.
Sturenkatu 36
vallilanstoori.fi

VARIKON VARJO

Varikkohallin nurkalle on kotiutunut useampikin pieni kivijalkaliike. Varikon Varjo paperi- ja lahjatavaraliikkeen on perustanut vaatesuunnittelija Liisa Riski, ja se toimii samalla myös suunnittelijan työhuoneena. Valikoimassa on paperituotteita kuten hauskoja kortteja ja sisustusprinttejä, sekä muita pieniä sisustusesineitä, kuten keramiikkaa niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta merkeiltä. Toistaiseksi myymälässä oli esillä vain pieni määrä Riskin omaa vaatetuotantoa, mutta suunnittelija kertoi valikoimaan olevan tulossa aivan lähiaikoina lisää vaatteita ja vintagea, ja konsepti onkin muuttumassa lifestyle-liikkeeksi. Liike on avoinna vain torstaista lauantaihin.
Eurantie 12–14
facebook.com/varikonvarjo

ÄÄNIWALLI

Vallilan teollisuusalueen syövereissä sijaitseva warehouse-klubi, joka kuuluu samaan perheeseen kuin Kallion yöelämän helmet Kuudes Linja, Siltanen ja Kaiku. Teollisuushallimainen karu klubi omaa yhden Helsingin parhaista äänentoistoista. Klubilla voi usein tanssia teknon ja vaihtoehtoisen elektronisen musiikin tähtien tahdissa tai kuulla asenteellista punkia ja rockia. Kesäsunnuntaisin usein koko päivän kestävät terassibileet nimekkäillä dj-vierailla. Ääniwallissa ovat esiintyneet mm. Jamie xx, Dj Shadow, Dead Moon, Skepta, Kenny Dope, Mudhoney ja Hercules & Love Affair.
Pälkäneentie 13
Tarkista ohjelmisto Ääniwallin Facebook-sivuilta

Kuva: Jussi Hellsten