language
FI
EN

​Ikonit: Tom of Finland ja Eero Aarnio

Helsingissä on esillä samaan aikaan kahden suomalaisen kulttuuri-ikonin retrospektiiviset näyttelyt. Niin Tom of Finlandin homoeroottiset mieshahmot koppalakeissaan kuin Eero Aarnion Pallotuoli tunnetaan ja tunnistetaan ympäri maailmaa. Molemmat näyttelyt esittelevät taiteilijoiden tuotantoa laajemmin ja syvemmin kuin koskaan aiemmin.

Helsingin vanhimman, varsinaiseen näyttelytarkoitukseen suunnitellun rakennuksen Taidehallin Tom of Finland -näyttelyssä on esillä rohkeita ja humoristia kuvia miestenvälisestä rakkaudesta. Mainostoimistossa päivätyössä ollut Tom of Finland eli Touko Laaksosen keräsi valtavaa inspiraatiokuvastoa lehtileikkeistä. Leikekokoelman rinnalle on asetettu harvinaisia öljyväreillä tehtyjä maisemamaalauksia 1930-luvulta.

Desigmuseon Eero Aarnio -näyttely esittelee muotoilijan tuotannon keskeisimmät esineet ja antaa mahdollisuuden kurkistaa myös muotoiluprosessin tuntemattomaan puoleen. Materiaalia on koottu muotoilijan studion työpöydältä ja tehtaiden tuotantolinjastoilta. Esillä on muun muassa ainutlaatuinen Pallotuolin tehdasmuotti. Näyttelyn esillepano on leikkisä ja kokeellinen, sillä värikkäät huonekalut liikkuvat robotiikan avulla.

Eero Aarnio Designmuseossa 25.9.2016 asti
Korkeavuorenkatu 23
designmuseum.fi

Tom of Finland Taidehallissa 7.8.2016 asti
Nervanderinkatu 3
taidehalli.fi

Kuva: Eero Aarnio: Tomaatti Saimaalla 60-luku. (c) Eero Aarnio