language
FI
EN

​​Esplanadin kulttuuripuisto

Esplanadin puisto, kaupunkikielessä Espa, rakennettin 1810-luvulla eurooppalaisen muotopuutarhapuiston ihanteen mukaan. Helsinki oli vastikään julistettu Suomen uudeksi pääkaupungiksi ja sinne tarvittiin edustavia virkistysalueita. Esplanadin puistopromenadi toimi näyttäytymispaikkana säätyläiskaupunkilaisille.

Esplanadin puisto on myös aina ollut paikka taiteesta nauttimiseen. Tänä kesänä japanilainen nykytaiteilija Yayoi Kusama on verhoillut puiston puunrungot intensiivisillä pilkkukankaillaan. Promenadilla sijaitsee lukuisia pysyviä veistoksia. Itäpään suihkulähteillä, merenneidon pyrstön päällä ilakoi pieni lapsi. Merenneidon mallina kerrotaan olleen kuvanveistäjä Victor Janssonin tytär Tove Jansson 26-vuotiaana.

Aivan Espan toisessa päässä oleva Gunnar Finnen veistos "Taru ja totuus" on omistettu suomalaiselle satukirjailija Zachris Topeliukselle. Kaksi hahmoa, taru ja totuus, kantavat kädessään liekkiä ja satulintua. Veistos poistettiin puistosta sotavuosien ajaksi ja palautuessaan hahmot asetettiin väärin päin. Vaatimattomaksi kuvailtu kuvanveistäjä ei puuttunut asiaan. "Taru ja totuus" oli aiheuttanut kohun jo syntyessään, sillä se oli ensimmäinen suurmiehelle omistettu veistos joka ei ollut näköispatsas. Nykyisin Finnen entisessä ateljeessa Töölössä voi vierailla, sillä siellä toimii laaturavintola Ateljé Finne.

Kaupunkilaisten virkistäytymistä on edistänyt myös vuodesta 1887 saakka Esplanadin ulkoilmalava, joka oli alun perin simpukan kuoren muotoinen. Lavalla on päivittäin ilmaiskonsertteja, jotka vaihtelevat kotimaisesta klassikkorunoudesta bossanovaan, jazziin ja yhteislauluun.

Yayoi Kusama: Täplien nousu puihin, 2016 (installaationäkymä Helsingistä). Courtesy of Ota Fine Arts, Tokyo/ Singapore; Victoria Miro Gallery, London; David Zwirner, New York. © Yayoi Kusama. Kuva: HAM / Maija Toivanen