language
FI
EN

Suosikkisaaret Suomenlinna, Vallisaari ja Lonna

Merellinen Helsinki on kokemisen arvoinen. Kaupungin edustaa kaunistaa miltei 100 kilometriä rantaviivaa ja yli 300 saarta, joista useat ovat virkistyskäytössä. Kauppatorilta pääset helposti ja nopeasti esimerkiksi Suomenlinnaan tai vastikään avattuihin Lonnaan ja Vallisaareen.

SUOMENLINNA

Suomenlinna on yksi maailman suurimmista merilinnoituksista. Helsingin edustalle 1700-luvulla rakennettu varuskuntakaupunki on Suomen suosituimpia nähtävyyksiä. UNESCOn maailmanperintökohteeksi luokiteltu linnoitus museoineen ja tapahtumineen on mieleenpainuva kokemus kaikenikäisille. Idylliset kahvilat ja tunnelmalliset ravintolat tarjoavat herkullisia hetkiä. Perheen pienimmille seikkailu tunneleissa on jännittävä kokemus. Vierailuun Suomenlinnassa on hyvä varata vähintään puoli päivää. Linnoitukseen tutustutaan aina kävellen, joten retkeen kannattaa varustautua mukavilla jalkineilla ja tuulen pitävällä vaatetuksella. Kesäkaudella Suomenlinnassa järjestetään päivittäin yleisöopastuksia suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi, talviaikaan taas viikonloppuopastuksia venäjäksi ja englanniksi.
suomenlinna.fi

VALLISAARI

Henkeäsalpaavan kaunis Vallisaari avautui yleisölle keväällä 2016. Vuosikausia luonnonmukaisessa tilassa versonnut entinen puolistuvoimien linnakesaari sijaitsee Santahaminan ja Suomenlinnan välissä.

Retkeily saarella tapahtuu merkittyjä reittejä pitkin. Saarelta löytyy muutama merkitty piknik-paikka, joita suositellaan käytettäväksi kallioiden sijaan. Vallisaaren hienoin näköalapaikka on Aleksanterinpatteri. Saarella järjestetään 14.5.-18.9. välisenä aikana opastuksia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Opastuksia järjestetään myös tilauksesta.

JT-Line liikennöi Vallisaaren päälaiturin ja Kauppatorin välillä päiväsaikaan toukokuusta syyskuuhun.
vallisaari.fi

LONNA

Lonna on sympaattinen pieni saari Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä, vain seitsemän minuutin merimatkan päässä mantereelta. Suomenlinnan piskuinen pikkusisar, jossa aikoinaan tehtiin laivat immuuneiksi merimiinoille.

Top Chef -kokki Jouni Rahikaisen luotsaama Lonnan ravintola on enemmän kuin kokemisen arvoinen lounas- tai illallispaikka. Saarelta löytyy myös mainio vohvelibaari, terassi, monitoimitila ja vierasvenelaituri.

Voit virittäytyä saaren huolettomaan tunnelmaan muiden sinne löytäneiden kanssa tai vetäytyä omaan rauhaasi kallioille nauttimaan Stadin kauneimmasta auringonlaskusta. Saarelle on myös valmistunut suuret tapahtuma- ja seminaaritilat vanhoihin miinamakasiineihin. Saarelle on tulossa myös Helsingin harvinainen helmi – yleinen sauna.

Lonnan saarelle pääsee kesäkaudella (1.5.–18.9.) JT-Linen Suomenlinnan vesibussilla, joka kulkee noin kerran tunnissa. Vesibussi lähtee Kauppatorilta ja pysähtyy Lonnassa menomatkalla Suomenlinnaan.
lonna.fi

Kuva: Vallisaari - Meri Marttinen / Metsähallitus