language
FI
EN

Samuli Karjula

Samuli Karjula on suositun Satokausikalenterin perustaja. Hänet valittiin vuoden ruokavaikuttajaksi ja palkittiin Helsingin kaupungin ruokakulttuuripalkinnolla vuonna 2015. Ravintolat, urbaani marjastaminen, sienestäminen sekä ulkoilu yhdistettynä hyvään ruokaan ovat Samulin mielestä parasta Helsingissä.

Twitter: @APSK86 / @kausikalenteri
Instagram: @APSK86 / @kausikalenteri

TOUR DE VANTAANJOKI

Aloita kierros Vanhankaupunginkoskelta nauttimalla lounas Ravintola Koskenrannassa. Ruoan lisäksi alueella on paljon nähtävää mm. Tekniikan museo. Lähde kävelemään Vantaanjoen itäpuolta ulkoilureittejä pitkin pohjoista kohti. Savelan kohdalla kannattaa poiketa pois joenvarresta Pihjalanmäen nuorisopuistoon (Savelan skeittiparkki), josta löytyy myös kahvila. Rahat menevät hyvään tarkoitukseen ja kahvi kädessä voi ihastella vaikkapa graffiteja.

Tämän jälkeen matka jatkuu joen itäpuolta aina Tapaninvainion uimarannalle saakka, josta löytyy kesäisin jäätelökioski. Uimarannan kohdalla siirrytään joen länsipuolelle. Miellyttävä peltomaisema hiljenee Tuusulan väylän alittamisen jälkeen. Perillä nautitaan päivällinen Haltialan kotieläintilalla. Siellä pääsee rapsuttelemaan lampaita, katselemaan possuja, kanoja, lehmiä sekä muita eläimiä. Perinteisten viljakasvien lisäksi joillekin pelloille kylvetään hernettä ja kukkia, joita kaupunkilaiset pääsevät maksutta poimimaan heinä–elokuussa. Tarkka ajankohta vaihtelee herneiden kypsymisen ja kukkien kukinnan mukaan.

Haltialan tilalta löytyy ravintola Wanha Pehtoori, joka tekee erinomaisia munkkeja. Ravintolasta saa myös hodareita, burgereita sekä juomia. Alueella on myös vapaasti klo 7-23 käytettävä grilli, johon on kuitenkin tuotava itse puut tai hiilet.

Jos käveleminen ei enää kiinnosta, niin Haltialan tilalta pääsee bussilla numero 615 takaisin keskustaan. Suosittelen kuitenkin jatkamaan kierrosta. Alkuvaihe on samaa reittiä takaisin, mutta Tapaninvainion uimarannan kohdalla ei ylitetä jokea, vaan koukataan länteen Tuomarinkylän kartanolle. Museovirasto on määrittänyt sen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Paikan päällä sen ymmärtää miksi. Nykyään siellä sijaitsee ratsastuskoulu sekä putiikki, josta saa myös kahvia.

Pysähdyksen jälkeen matka jatkuu taas joen länsipuolta kohti merta. Matkalla voi pysähtyä Pakilan siirtolapuutarhan kohdalla olevalle uimarannalle, josta löytyy kuntoilulaitteita, sekä beach- ja koripallokenttä. Toinen käväisemisen arvoinen kohde on Kehä I:n ja junaradan alitukseen jälkeen tuleva Oulunkylän siirtolapuutarha. Siirtolapuutarha on auki yleisölle kesäkaudella. Se on kaupungin puistoalue, jonka yleisille alueille vierailijat ovat tervetulleita. Sen kohdalla joen rannassa on vanha saunarakennus ja laituri, jossa on hyvä vaikka rauhoittua hetken aikaa. Viimeinen nähtävyys ennen päämäärään saapumista on Pirunkallio. Sen laelle ei mene virallista reittiä, mutta kävelemällä joen vartta pitkin ja seuraamalla polkua päätyy varmasti kallion laelle. Sen alapuolella sijaitsee Pikkukosken uimaranta, josta löytyy hyppytorni, koriskentät ja kaikki tarvittavat palvelut sekä aktiviteetit. Oulunkylän juna-asema sijaitsee kävelymatkan päässä uimarannalta ja myös bussi numero 65:lla pääsee takaisin keskustaan.

Koko reitin pituus on noin 17 kilometriä, joten aikaa kannattaa varata riittävästi. Reitin pääsee kulkemaan lastenrattaiden kanssa tai ajamaan polkupyörällä. Kajakin, kanootin tai SUP-laudan voi vuokrata ainakin Tapaninvainion uimarannalta, joten matkaaminen onnistuu myös vesiteitse.

Jos ravintolapalveluista maksaminen ei kiinnosta, niin koko matkan ajan löytyy älyttömästi vadelmapensaita, sieniä, siirtolapuutarhasta villiintyneitä viinimarjapensaita, vanhoja omenapuita sekä onkipaikkoja. Loppukesästä ja syksyisin kannattaa varustautua myös ämpärillä. Tämä on Tour de Vantaanjoen paras puoli. Toiseksi parasta on se, ettei nimestä huolimatta tarvitse käydä Vantaalla. Vanhankaupunginkoski

hel.fi/kalastus/vanhankaupunginkoski/
Ravintola Koskenranta
Pihlajanmäen nuorisopuisto
Tapaninvainion uimaranta
Haltialan kotieläintila
Ravintola Wanha Pehtoori
Tuomarinkylän kartano
Tuomarinkylän putiikki
Pakilan uimaranta
Oulunkylän siirtolapuutarha
Pikkukosken uimaranta
Kajakin vuokraus, Tapaninvainio

TAIVASKALLIO, KÄPYLÄN MAJAKKA JA LIPPAKIOSKI

Käpylän taivaskallio on Helsingin korkein luonnollinen kallio. Sieltä näkee Pihliksen kerrostalot, Herttoniemen mäkihyppytornin, Pasilan linkkitornin, Korkeasaaren ja kauas merelle. Taivaskalliolta löytyy sotilaspoikien ja pikkulottien muistopaasi. Taivaskalliolla oli erittäin merkittävä rooli pääkaupungin ilmapuolustuksessa. Vanhoja rakenteita on kalliolla nähtävissä edelleen ja maisemaa katsellessa ymmärtää miksi paikka tähän tehtävään valikoitui. Taivaskallio on erinomainen piknikpaikka, koska aurinkoisena päivänä tuulenvire viilentää sopivasti. Evääksi kannattaa hakea sushia Käpylän Majakasta tai jotain makeaa Cafe Soseesta.

Piknikin jälkeen voi siirtyä Käpylän lippakioskille kahville. Puistossa on yleensä paljon porukkaa ja musiikkia. Rauhallisempaa menoa haluavan henkilön kannattaa mennä Käpyläntien itäpuolelle Koskelan sairaalan alueelle. Siellä on erittäin kaunis ja rauhallinen puisto.

P.S. Taivaskalliolla kasvaa paljon vadelmia. Sen pohjoispuolelta menee sähkölinja ja lenkkipolku, jota pitkin pääsee Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitokselle. Koko reitti on autoteitä lukuun ottamatta vatukkoa. Sähkölinjaa seuraamalla löytää myös Oulunkyläntienkentälle. Leikkipuistossa on monta satoisaa omenapuuta sekä petanque-kenttä.

Taivaskallio
Käpylän Majakka
Cafe Sose
Käpylän kiska

MALMI

Milloin viimeksi olet käynyt Malmilla?

Eräs kaveri sanoi, että Malmilla on Helsingin paras nepalilainen ravintola ja ymmärrän mielipiteen. Ravintola Makalu sijaistee kauppakeskus Malmin Novan kupeessa. Jos sinne suunnalle eksyy, niin kannattaa käydä myös ravintola Thai - Thaissa, jota on puolestaan kehuttu yhdeksi Helsingin parhaimmaksi thairavintolaksi.

Malmin aseman ylikulkusillalta löytyy kasviskoju, jossa myydään todella edullisesti erittäin laadukkaita kasviksia. Niiden makumaailma sijoittuu Lähi-idän ruokakulttuuriin, joten munakoisot ja yrtit maistuvat lähikaupanversioita voimakkaammilta.

Malmin peruspiirin alueella sijaitsee Fallkullan kotieläintila, jossa pääsee myös rapsuttelemaan lampaita ja ihmettelemään muita maatilan eläimiä. Tapanilan Fallkullassa on myös kahvila, jonka omistaja valmistaa perinteisiä marjapiirakoita sekä muita leivonnaisia itse keräämistään raaka-aineista.

Ravintola Makalu
Ravintola Thai – Thai
Fallkullan kotieläintila
Kahvila neljä vuodenaikaa