language
FI
EN

Helsinkiläiset klassikot: Top 3 kulttuuriravintolat

Ainutlaatuiset helsinkiläiset kulttuuri- ja taiteilijaravintolat tunnetaan pitkästä perinteestä ja kuuluisista taiteilijavieraistaan vuosien varrella. Tunnelmalliset ravintolat tarjoavat konstailematonta kotiruokaa kortteliravintolan puitteissa.

ELITE

Helsingin Töölössä sijaitseva vuonna 1932 avattu Ravintola Elite on toiminut olohuoneena Suomen suosituimmille näyttelijöille, muusikoille, kirjailijoille ja kuvataiteilijoille, josta muistuttavat niin teokset tunnelmallisen ravintolasalin seinillä kuin ravintolan ruokalista, josta voi valita muun muassa Tauno Palon kermasipulipihvin paistetuilla perunoilla.
elite.fi
Eteläinen Hesperiankatu 22

KOSMOS

Aika pysähtyy Kosmoksen ravintolasalissa, joka henkii alkuperäistä 1920–1930-luvun eleganssia. Kalevankadulla sijaitsevassa ravintolassa illastivat 50-luvulla kuvataiteilijat ja lehtitalojen toimittajat, 60-luvulla kirjailijat ja vasemmistoradikaalit. Ravintolan taidekokoelmaa ovat sittemmin kartuttaneet muun muassa Miina Äkkijyrkkä ja Alvar Gullichsen, veistoksellinen ulkoterassi puolestaan on Stefan Lindforsin käsialaa. Keittiön tunnetuimpiin herkkuihin lukeutuvat muun muassa vorschmack ja paistetut silakat tai muikut.
kosmos.fi
Kalevankatu 3

SEA HORSE

Vuodesta 1934 toiminut suomalaista ravintolakulttuuria henkivän ”Sikalan” ihastuttaa konstailemattomalla ravintolasalillaan ja ruokalistallaan. Jokaisen tulisi ainakin kerran elämässään maistaa ravintolan rapeaksi paistettuja silakoita ja suussa sulavaa sipulipihviä. Pääsalin takaseinää peittää kuuluisa merihevosia kuvaava maalaus. Taideteoksen synnystä on kiertänyt monia versiota. Yksi kertoo 40-luvulla taideopiskelijoiden murtautuneen ravintolaan ja maalanneen seinän. Toinen väittää rahattoman taiteilijan maalanneen merihevoset kuittauksena ”piikistään”.
seahorse.fi
Kapteeninkatu 11

Kuva: Elite / Aleksi Pahkala