language
FI
EN

​Yayoi Kusama: In Infinity HAMissa
07.10.–22.01.2017.

HAMin vuosi 2016 huipentuu japanilaisen Yayoi Kusaman (s. 1929) takautuvaan näyttelyyn. Näyttely koostuu taiteilijan merkittävimmistä teoksista, joihin kuuluu maalauksia, veistoksia ja installaatioita. In Infinity on ensimmäinen suuri retrospektiivinen katsaus Suomessa Kusaman taiteeseen. Näyttely kattaa taiteilijan uran varhaiselta 1950-luvulta nykypäivään.

Yayoi Kusama tunnetaan erityisesti suurikokoisista tilateoksistaan, joissa katsoja voi tulla osaksi taiteilijan luomaa mielikuvituksellista maailmaa. Niissä peilit ja vesi heijastavat loputtomasti pilkkuja, värejä, kurpitsoja tai palloja. Myös katsoja itse sulautuu osaksi muotojen ja värien loputonta toistoa.

Yli 200 teoksen näyttelykokonaisuus koostuu maalauksista, piirustuksista, veistoksista, videoista ja tilallisista installaatioista sekä performansseihin liittyvistä materiaaleista. In Infinity valottaa myös Kusaman suhdetta muotiin ja designiin.

Näyttely levittäytyy myös näyttelysalien ulkopuolelle. HAM-kulmassa Kusaman interaktiivinen Häivytyshuone kokee vähitellen muodonmuutoksen, kun yleisö täyttää sen värillisillä pilkkutarroilla. Kesällä 2016 Helsingin talvipuutarhassa esillä ollut tuhannesta teräspallosta koostuva Narkissos-puutarha on näyttelyn ajan nähtävillä HAM-metrossa Kampin metroasemalla.

Yayoi Kusama on ainutlaatuinen taiteilijapersoona, joka on yli kuudenkymmenen vuoden ajan tuonut nykytaiteeseen jatkuvasti jotakin uutta. Häntä on kutsuttu käsitetaiteilijaksi, minimalistiksi, surrealistiksi, pop-taiteilijaksi ja feministitaiteilijaksi. Hänen tuotantonsa kattaa melkeinpä jokaisen kuvataiteen tekniikan ja lajin piirtämisestä maalaamiseen ja kuvanveistoon, tilataiteeseen, performanssiin ja happeningeihin. Sisäinen todellisuus, hallusinaatiot, pelot ja pakkomielteet ovat Kusaman taiteen lähtökohtia. Keskeistä hänen taiteessaan on äärettömyys, toisto ja halu sulautua maailmaan.

Kusaman omintakeinen kuvasto nousee hänen lapsuudestaan asti kokemistaan toistuvista näköharhoista, joissa maailma näyttäytyy pilkkujen ja toistuvien kuvioiden peittämänä, ikään kuin äärettömänä tähtitaivaana. Taiteesta tuli Kusamalle keino antaa muoto näille sisäisille maisemille.

Yayoi Kusama on nykyään maailman tunnetuimpia taiteilijoita. Hän asuu Tokiossa ja työskentelee edelleen päivittäin.

HAM
Eteläinen Rautatiekatu 8 (Tennispalatsi)

hamhelsinki.fi Kuva: HAM