language
FI
EN

Sami Tallberg

Sami Tallberg on palkittu ja intohimoinen kokki ja kirjailija, jonka erikoisalaa ovat suomalainen villiruoka sekä uuden aallon kasvisruoka. Tallberg on kiertänyt paljon maailmaa suomalaisen villiruoan visionäärisenä lähettiläänä.

Kampissa kasvanut Tallberg tietää Helsingin kuin omat taskunsa, oli sitten kyse karuista kulmista tai kauniista luonnosta. Tässä Sami Tallbergin henkilökohtaiset vinkit Helsinkiin:

HAGIKSEN TORIN THAI-SIENIKAUPPIAAT

Hakaniemen hallissa on ehdottomassi laajin myynnissä oleva villisienikirjo, johon olen Suomessa törmännyt. Lisäksi myynnissä kunnon repertuaari eri villimarjoja. Myyjillä superkingi ja positiivinen asenne, pilke silmäkulmassa ja ennen kaikkea optimiluokan ammattiylpeys raaka-ainekauppiaiksi!
Hämeentie 1

VANHAN KAUPPAHALLIN VEGETAARI-MYYMÄLÄ

Myymälän pitäjä Kaarina Petäjä on yksi inspiroivimmista kokeista, jota tiedän. Kaarina kokkaili mm. Suomen ensimmäisessä intialaisessa ravintolassa n. 20 vuotta sitten, eli mausteita täällä käytetään taidokkaasti. Kaarinan valmistamat pöperöt ovat monivärisiä, maukkaita, huomattavasti terveyttä edistävää ja ennen kaikkea tarjolla on kunnon soul foodia! Kaikki perustuu täällä sydämellisyyteen, intohimoon ja todella priimaan, pääosin luomulaatuisiin aineksiin. Kojulla kohtaa aina myös mielenkiintoisia, sielukkaita kanssa-asiakkaita joiden kanssa on helppo jubailla muustakin kuin säästä tai viimeaikaisista ilmiöistä, eli skidisti henkevämpää osastoa.
vanhakauppahalli.fi
Vanha Kauppahalli (Myyntipiste 4), Eteläranta

KAMPIN RUOHONJUURI-KAUPPA

Raaka-ainetarjonnan puolesta oma suosikkimestani stadissa tällä hetkellä. Valikoima on niin laaja, laadukas ja stailin kätevästi esillä, että massia palaa aina ja meinaan about flipata tarjonnan monipuolisuuteen. Nyt kun Ruohonjuuren hyllyiltä löytyvät nykyään myös lisäravinteet, niin mesta on maailmanluokkaa - ikään kuin kompakti versio New Yorkin Whole Foods:ista.
ruohonjuuri.fi
Salomonkatu 5

NATURAZONE

Ruohonjuuren kaltainen luontaistuotemyymälä jossa on hieman erilainen, myyjävetoinen viba. Bodarihemmo on kävelevä tietopankki ja heidän ravintoterapeuttinsa on varsinainen pitkän linjan pioneeri ja lisäksi oiva ihmistuntija. Täällä käyn tutustumassa uusiin raaka-aineisiin, joita hyödynnän omiin kokkailuihini – erityisesti täältä löytyy lääkinnällisiä ja hyvin aromaattisiia makudroppeja ja samalla saa mukaan aimo annoksen hyvinvointiin liittyvää infoa, luontevasti old school -henkisen myymälätsättäilyn tuloksena.
naturazone.fi
Mikonkatu 11

TRE

Ruoka-alan ihmisenä haen inspiraatiota omiin duuneihini reippaasti myös muotoilusta. Suomalaisessa muotoilussa on yllättävän paljon samaa mentaliteettia kuin omassa ruoanlaitossani. Ennen kaikkea konseptointia ja leikkisää vibaa on helppo ammentaa, kun skannailee läpi kotimaan luovinta muotoilukirjoa. Tätä teen usein, kun suunnittelen seuraavaa omaa menutani johonkin tulevaan tapahtumaan.
facebook.com/worldoftre
Mikonkatu 6

OX

Nasta pikkurafla, jossa on intiimi tunnelma ja fiilis. Fiilis on omalla tavallaan myös pitkään paikalla toiminen edeltäjäraflansa, legendaarisen Beefy Queenin, ansiota. Palvelu on mutkatonta ja tarjolla on taidokkaasti valmistettua safkaa. Viimeksi syömäni kaalikeitto oli järjettömän hyvää – sitä on pakko saada lisää!
restaurantox.fi
Pieni Roobertinkatu 13

SOUP

Keski-Töölösssä toimiva Soup-keittorafla on ehdottomia suosikkimestojani Stadissa. Yrittäjät ovat totaalisen omaan linjaan luottavia ammattilaisia ja taikovat syviä, ronskeja ja sydämellisiä makuja uber mutkattoman tunnelman säestämänä. Safkasta jää yhtä hyvä fiilis kuin olisi käynyt mummolassa syömässä. Makujen ja lisukkeiden kirjo näissä kioskeissa on ihan omaa luokkaansa!
soup.fi
Runeberginkatu 54

LAUTTASAARI, KASKISAARI JA LEHTISAARI

Larussa on himmee luonto ja se onkin villiyrttien keruuseen, marjastukseen ja pienissä määrin sienestykseen aivan priima mesta. Muutaman timman tsygäily Larussa vastaa parhaimmilaan viikonlopun lepolomaa landella, varsinkin kun linkittää reissuun myös Kaskisaareen ja Lehtisaaren. Lehtisaaressa on ihan must pitsoppi se Maja Coffee Roastery -kahvila (Lehtisaarentie 1), jossa serviisi ja tunnelma on uniikkia ja kokemus poikkeuksetta epätodellinen, 80-luvun stadiviboilla ja Suomen parhaimpiin kahveihin kuuluvalla makukokemuksella.


SILVOPLEE

Silvo on klassikkomesta ja sen lisäksi, että laajan kirjon vegaanista safkaa voi aateloida superlaadukkaalla kreikkalaisella oliiviöljyllä, kunnon merisuolalla ja pippureilla maustepisteellä (tämä välttämätöntä), jokaiselta käyntikerralta mukaan tarttuu makukokemuksen lisäksi elimistölle superhyvää tekevää entsyymitoimintaa ja iso lataus raflassa vallitsevaa positiivista energiaa.
silvoplee.fi
Toinen Linja 7

KONTTIRAVINTOLA CARGO

Ruoholahdenranta kasissa toimiva vegerafla Cargo on uuden aallon korttelirafla, jossa on tyylikäs konsepti kauttaaltaan. Huippulaadukkaan kahvi- ja teetarjonnan lisäksi itse tila on hämmentävän staili ja ennen kaikkea mukava kohtaamismesta kaikenikäisille, läpi vuoden. Cargo on auki lähes vuoden jokaisena päivänä. Tietenkin koko mesta on itselleni nostalginen kokemus, koska olen Kampin kasvatti ja Kampissa ollessa kaikki muistot lapsuudesta ja nuoruudesta aktivoituu välittömästi!
cargohelsinki.fi
Ruoholahdenkatu 8

LATAAMON PIHA-ALUE

Entinen Lapparin mielisairaala aka Lataamo on oma suosikkispottini stadissa. Alue on kauttaaltaan energisoiva ja oiva spotti ottaa esimerkiksi meditaatiohetki duunipäivän lomassa/päätteeksi. Lapsuusmaiseman lisäksi tämä on mulle merkittävä spotti sen takia, että täällä korostuu Helsingin peruselementit: meri, tyylikäs arkkitehtuuri ja monipuolinen kasvillisuus. Lisäksi new age -menot alueella oiva esimerkki siitä miten viriili kaupunki Helsinki "nycyään" on.
lapinlahdenlahde.fi