Valokuva Suomalainen Barokkiorkesteri (c) Juuso Westerlund

Berliini–Potsdam – Musiikkia Fredrik Suuren hovista

Ritarikatu 1, 00170 Helsinki
Ritarihuone

Preussin hallitsija Fredrik Suuri (1712–1786) tunnettiin voittoisana soturikuninkaana, mutta myös taitavana huilunsoittajana ja säveltäjänä

Preussin hallitsija Fredrik Suuri (1712–1786) tunnettiin voittoisana soturikuninkaana, mutta myös taitavana huilunsoittajana ja säveltäjänä, jonka tuotanto käsittää niin sinfonioita kuin huilusonaatteja ja -konserttoja. 

Rakkaus taiteisiin oli syttynyt jo varhain nuoruudessa, vaikka Fredrikin isä ei millään tavalla kannustanut poikansa harrastuksia, vaan pikemminkin yritti estää niitä. Lapsuudenkodin ristiriidoista huolimatta myös Fredrikin sisaresta Wilhelminestä kehittyi lahjakas cembalisti ja säveltäjä. Hänen tuotannostaan on säilynyt ooppera- ja laulumusiikkia sekä tässä konsertissa kuultava cembalokonsertto, joka esitetään tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa.

Fredrik Suuren hallituskaudella Preussin pääkaupungin Berliinin ja läheisen Potsdamin hovin kulttuurielämä puhkesi ennen näkemättömään loistoon. Potsdamin hovin nimekkääseen muusikkokaartiin kuului muun muassa Carl Philipp Emanuel Bach, jonka musiikissa kuuluu aikakaudelle tyypillinen herkkä tunteellisuus. Leipzigin Tuomaskirkon kanttori Johann Sebastian Bach vieraili poikansa luona Potsdamissa vuonna 1747. Tuon matkan hedelmänä syntyi kokoelma Musikalisches Opfer (Musiikillinen uhrilahja), Fredrik Suurelle omistettu teos, jossa Bach näyttää koko osaamisensa niin vanhanaikaisen kontrapunktin kuin ajan uusimpien sävellystyylienkin hallinnassa. 

Kirnberger – C. P. E. Bach – Preussin prinsessa Wilhelmine – J. S. Bach – Fredrik Suuri

Suomalainen Barokkiorkesteri:

Anna Gebert, viulu

Irma Niskanen, viulu

Laura Kajander, alttoviulu

Jussi Seppänen, sello

Pauliina Fred, traverso

Petteri Pitko, cembalo

Ritarihuone

11.3.2022 klo 19

FiBOn taiteellinen johtaja Petteri Pitko alustaa konsertin suomeksi klo 18–18.30 

Liput 14,50-52€ Ticketmasterista, kesto 1 h 30 min, sis. väliajan

Sulje