Boglárka Börcsök & Andreas Bolm: Figuring Age – Liikkeellä marraskuussa -festivaali

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Figuring Age tuo esiin kolme ikääntyvää tanssijaa Budapestistä, iältään 90–101-vuotiaita.

Figuring Age tuo esiin kolme ikääntyvää tanssijaa Budapestistä, iältään 90–101-vuotiaita.

Teos koostuu kestollisesta esityksestä ja videoinstallaatiosta, jotka nähdään samanaikaisesti vierekkäisissä tiloissa.

Vuonna 2015 koreografi ja esiintyjä Boglárka Börcsök sai tilaisuuden tavata joukon iäkkäitä tanssijoita Budapestissa. Hän halusi työskennellä muutaman kanssa syvemmin, mutta tiesi että heidän ikänsä tekisi näyttämöteoksen tekemisen mahdottomaksi. Niinpä Börcsök toteutti yhdessä elokuvantekijä Andreas Bolmin kanssa dokumenttielokuvan The Art of Movement, jossa unkarilaisen modernin tanssin edelläkävijät Irén Preisich, Éva E. Kovács ja Ágnes Roboz esiintyvät.

Teoksessa Börcsök kutoo ikääntyneiden tanssijoiden tarinat ja muistot päivittäisiin eleisiin, asentoihin ja tanssiliikkeisiin, ja samalla jäljittää kuinka nämä kolme naista ovat muuttaneet elämäänsä ja tanssiharjoitteluaan selviytyäkseen 1900-luvun sosiopoliittisista muutoksista. Heidän kehojensa hitaus ja hauras raskaus vaativat erilaista huomiota, ja luovat katsojille tilaa uudelleenajatella suhdettaan ikääntymiseen ja kuolemaan.

Esiintyvä taiteilija ja koreografi Boglárka Börcsök on kiinnostunut siitä, miten muisti ja historia ovat asettuneet eleisiin ja liikkeisiin, ja miten tämä vaikuttaa kehoon ja sen representaatioihin. Hänen työnsä pohjautuu henkilökohtaisiin kohtaamisiin, historiantutkimukseen sekä havainnoinnin praktiikkaan. Hän käyttää usein ääntä, ilmeitä ja tarkkaa kehollistamista. Hän on työskennellyt tanssijana ja esiintyjänä lukuisten taiteilijoiden kanssa. Börcsök kehittelee parhaillaan uusia teoksia elokuvantekijä Andreas Bolmin kanssa. The Art of Movement (2020) oli heidän ensimmäinen yhteistyönsä.

Elokuvantekijä, äänisuunnittelija ja tuottaja Andreas Bolm asuu ja työskentelee Saksassa, Unkarissa ja Ranskassa. Hänen elokuvansa tarkastelevat dokumentin ja fiktion välistä hienovaraista rajaa, ja niissä ihmiset esiintyvät omissa sosiaalisessa ja perheympäristöissään. Hänen teoksiaan on esitetty monilla festivaaleilla ympäri maailmaa.

Kokonaisuuden konsepti, ohjaus, tuotanto: Boglárka Börcsök ja Andreas Bolm
Performanssin esiintyjä: Boglárka Börcsök
Videon esiintyjät: Éva E. Kovács, Irén Preisich, Ágnes Roboz
Valo- ja äänisuunnittelu: Andreas Bolm
Videon editointi: Boglárka Börcsök ja Andreas Bolm
Kuvaaja: Lisa Rave
Käännös: David Robert Evans

Kesto 45 min

Esitys on osa kansainvälistä nykytanssifestivaalia Liikkeellä marraskuussa, joka järjestetään 4.-14.11.2021.

Lipunmyynnin tapahtumaan järjestää Lippu.fi - lipunmyynti alkaa pian!

Sulje