Both Sides of the Blade (2022) – Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Claire Denis'n palkitussa uutuuselokuvassa Juliette Binoche ja Vincent Lindon loistavat pariskuntana, jonka elämää mutkistaa yllättävältä taholta tuleva työtarjous.

Claire Denis'n palkitussa uutuuselokuvassa Juliette Binoche ja Vincent Lindon loistavat pariskuntana, jonka elämää mutkistaa yllättävältä taholta tuleva työtarjous.

Claire Denis palkittiin tänä vuonna sekä Berliinissä että Cannesissa festivaalien toiseksi merkittävimmillä palkinnoilla elokuvista, jotka kuvaavat epätoivon partaalle vievää rakkautta.

Berliinissä kilpaillut Both Sides of the Blade on pienimuotoisempi tarina, joka rakentuu radiotoimittaja Saran (Juliette Binoche) ja töitä etsivän Jeanin (Vincent Lindon) rakkaudelle. Jean saa yllättäen työtarjouksen Saran eksältä (Grégoire Colin), joka on myös hänen vanha ystävänsä, mutta he eivät ole sattuneesta syystä pitäneet yhteyttä kymmeneen vuoteen.

Denis kuvaa hyvin keski-iän monimutkaisuutta ja etenkin menneisyyden painolastia. Uuden elämänvaiheen aloittaminen on hankalaa, jos edelliset ovat käsittelemättä. Elokuvaa on vaikea kuvitella ilman Ranskan nimekkäimpiin näyttelijöihin lukeutuvia Binochea ja Lindonia, joista ainakin jompikumpi on läsnä lähes jokaisessa kohtauksessa. He kannattelevat elokuvaa.

Denis’n tuotannosta elokuva muistuttaa hieman Chocolatia (R&A 1990) ja niin ikään Binochen tähdittämää elokuvaa Aurinko sisälläni (2017), joissa muistoilla ja monimutkaisella rakkauselämällä on myös omat roolinsa. Tindersticksin Stuart Staples on jälleen vastuussa elokuvan musiikista.

Mikko Pihkoluoma

Teema: French Touch Selection
Maa: Ranska
Ohjaus: Claire Denis
Käsikirjoitus: Christine Angot, Claire Denis
Näyttelijät: Juliette Binoche, Grégoire Colin, Vincent Lindon, Mati Diop
Tuotanto: Olivier Delbosc, James Benjamin Shannon / Curiosa Films, Canal+, Ciné+
Kesto: 116 min
Ikäraja: K12

Alkup. nimi: Avec amour et acharnement
Kieli: ranska
Tekstitys: englanti
Levittäjä: Wild Bunch
Kuvaus: Eric Gautier
Leikkaus: Sandie Bompar, Guy Lecorne, Emmanuelle Pencalet
Musiikki: Stuart Staples, Tindersticks
Äänisuunnittelu: Olivier Walczak, Jean-Paul Mugel
Lavastus: Arnaud de Moleron
Pukusuunnittelu: Judy Shrewsbury
Maskeeraus: Céline Planchenault

Sulje