Calixto Neto: Feijoada – Liikkeellä marraskuussa

Kaikukatu 4, Helsinki, 00530 Helsinki
Caisa

Brasilialainen koreografi Calixto Neto kutsuu meidät seuraamaan feijoadan, symbolisen mutta kiistanalaisen Brasilian kansallisruuan valmistusta.

Brasilialainen koreografi Calixto Neto kutsuu meidät seuraamaan feijoadan, symbolisen mutta kiistanalaisen Brasilian kansallisruuan valmistusta.

Feijoada on brasilialaisen gastronomian symboli, mutta sen juuret ovat kiistanalaiset. Yleisesti sen ajatellaan olevan peräisin orjuuden ajalta, jolloin orjuutetut kasasivat rippeet isäntiensä pois heittämistä pavuista ja lihoista. Jotkut tutkijat ovat kyseenalaistaneet tämän teorian, jolloin herää kysymys: onko historia suoraviivaista ja vain yhteen versioon rajattua?

Esitys kestää ruuan valmistuksen ajan. Roda de samba asettaa illan rytmin. Musiikki, tanssi sekä henkilökohtaiset ja poliittiset tarinat limittyvät feijoadan valmistusprosessin ja raaka-aineiden kanssa. Mikä liha on halvinta, millaisiin kehoihin Brasilian epätasa-arvo vaikuttaa kaikkein voimakkaimmin? Kolonialismin perintö kyseenalaistetaan ja muovataan tanssin, musiikin, tekstin ja ruuan juhlaksi. Lopuksi kaikki syövät yhdessä feijoadaa.

Teos on osa Liikkeellä marraskuussa -festivaalia 3.–13.11.2022. Osana festivaalia järjestetään teoksen taiteilijoiden kanssa avoin keskustelu Soup Talks 4.11. klo 12 Caisassa.

Calixto Neto on brasilialainen tanssitaiteilija. Hänen tiensä alkoi teatteriopinnoilla Brasiliassa (Federal University of Pernambuco) ja myöhemmin hän suoritti koreografian maisterin tutkinnon Montpellierissä, Ranskassa (Centre Chorégraphique National de Montpellier). Vuodet 2007–2013 Neto oli Lia Rodrigues Companyn jäsen, ja hän on urallaan tehnyt yhteistyötä mm. Mette Ingvartsenin, Anne Collodin sekä Luiz de Abreun kanssa. Calixto Neto näkee koreografian kentän identiteetin, (mustan) kehon representaatioiden sekä dekolonisaation leikkauspintana.

Koreografia: Calixto Neto
Koreografinen assistentti: Ana Laura Nascimento
Musiikillinen ohjaus: Yure Romão
Esiintyjät: Calixto Neto, Ana Laura Nascimento, Yure Romão, Emilia Chamone, James Müller, Julia Dolney, Marina Japonega, Kaiodê Encarnaçao
Tekniikka ja valosuunnittelu: Beatriz Kaysel
Puvustus: Annie Melza Tiburce
Kokki: Carolina Florio Castro
Tuotanto: Julie Le Gall
Tuotanto: Festival d’Automne à Paris
Vastaava tuottaja ja levitys tammikuusta 2022 alkaen: VOA
Osatuotanto: Festival d’Automne à Paris, le Centquatre Paris and Passages Transfestival Metz

Kesto: 2,5 h
Liput 30 / 15 €, lippu.fi.
Festivaalipassi (48 €) myynnissä festivaalin omassa nettikaupassa: https://holvi.com/shop/liikkeellamarraskuussa/