Valokuva © Jessica Mountfield

Covid Diaries: jokapäivästä elämää sulun alla

Covid Diaries: jokapäivästä elämää sulun alla

Keväällä 2020, pandemian levitessä ympäri maailman, lukemattomat ihmiset eri maissa sulkivat ovensa ja avasivat päiväkirjansa kirjatakseen muistiin poikkeusajan vaikutuksia omaan elämäänsä. Kesään 2020 mennessä yli 250 erilaista kaupunkia, museota, säätiötä ja koulua olivat
tehneet kokoelmia kymmenistä tuhansista tällaisista päiväkirjoista. Sosiologi Jukka Gronow ja hitstorioitsija Frank Trentmann alkoivat tutkia näitä kokoelmia selvittääkseen, mitä ne kertovat meille ihmisistä ja heidän jokapäiväisestä elämästään kriisin aikana. Näistä monista päiväkirjoista he valitsivat lainauksia, jotka osoittavat yllättävän laajan spektrin erilaisia reaktioita Suomessa, Saksassa Ruotsissa ja Italiassa. Lontoolaisen taiteilijan Jessica Mountfieldin luovalla panoksella tästä kokonaisuudesta syntyi lyhytelokuva. Elokuva on kuvaus pelosta ja toivosta; vapautuksen, menetyksen, välittämisen ja solidaarisuuden tunteista, mutta myös valvotuksi tulemisen kokemuksesta.

Tämä akateemis-taiteellinen yhteistyöprojekti kutsuu reflektoimaan omia käsityksiämme jokapäiväisestä elämästä. Mikä on (tai minkä pitäisi olla) ”normaalia”? Ja mitä ”normaali” tarkoittaa kun kriisistä itsestään tulee osa normaalia?

© Jukka Gronow, Jessica Mountfield, Frank Trentmann

Covid Diaries:
Everyday Life under Lockdown
(2021-22 kesto: 10 min.)

Lapinlahden lähde
2.6.-30.6.2022
ma-pe klo 11-16
la-su klo 12-16