Crisis and Environment - Ympäristö kriisissä – Environment Knows No Borders – Ympäristö ei tunne rajoja

Kaikukatu 4, Helsinki, 00530 Helsinki
Caisa

Miten kriisit ja ympäristö vaikuttavat toisiinsa yli rajojen ja maanosien? Ympäristö kriisissä -näyttely käsittelee Syyrian sodan ja siitä seuranneen pakolaistilanteen ympäristövaikutuksia Syyriassa sekä sen viidessä naapurimaassa paikallisten ihmisten ja pakolaisten kokemusten kautta.

Miten ympäristön tuho saa ihmiset lähtemään? Minkälaisia ympäristöpaineita he tuovat alueille, joihin he tulevat? Miksi pakolaisten vedenkulutus voi liittyä mielenosoituksiin, mutta turistien tuhlailua ei muista kukaan? Mitä tekee pienikin vihreä läntti oman oven ulkopuolella, kun ihminen on juuttunut betonin ympäröimälle leirille? Miten tuhannet ihmiset selviävät muutamalla ulkovessalla? Miksi kierrätetty pelastusliivi saa lentää pois Kreikasta, mutta pakolainen ei?

Syyrian sodan seurauksena noin 12 miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan kodeistaan. Maan sisällä suurimmat ympäristövaikutukset ovat seurausta infrastruktuurin ja rakennusten tuhoutumisesta, jätteen- ja jätevedenkäsittelyjärjestelmien romahtamisesta, väliaikaisten öljynjalostamoiden toiminnasta sekä ammusten myrkyllisistä jäämistä. Maaperä ja vesistöt ovat paikoin saastuneet pahoin vuosikymmeniksi eteenpäin.

Tilanteen nopeus, pitkittyminen ja liikkeelle lähteneiden ihmisten suuri määrä on vaikuttanut merkittävästi myös maihin, joihin pakolaisia on tullut paljon. Infrastruktuuri on vajavaista, riittävää sanitaatiota, jätehuoltoa ja paikoin vettä tai energiaakaan ei ole. Monilla pakolaisleireillä tilanne on kaoottinen.

Vanessa Riki on kuvajournalisti ja toimittaja, joka on toiminut valokuvaajana eri sanoma- ja aikakauslehdille, yrityksille, yksityisille asiakkaille sekä tanssi- teatteritaiteen yhdistyksille ja artisteille. Vuodesta 2017 Riki on vetänyt journalistista Crisis and Environment -projektia, jossa tarkastellaan Syyrian kriisin ja sen aiheuttaman pakolaistilanteen ympäristövaikutuksia.

Veera Vehkasalo on journalisti ja viestinnän ammattilainen, joka on kasvanut toimittajaksi Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa etenkin sosiaali- ja kulttuuriantropologiaan keskittyen. Toimittajana Vehkasalo keskittyy usein maailman ja ihmiskunnan hyvinvointiin liittyviin aiheisiin. Hän on toiminut vuodesta 2019 Suomen ainoan katulehden Ison Numeron päätoimittajana.

Kieli: suomi ja englanti
Ikäsuositus: Suunnattu aikuisille ja nuorille

Sulje