DOKKINO för lågstadier

Mosaiikkitori 2, 00980 Helsinki
Vuotalo

Dokumenttielokuvia alakouluikäisille: Merihevonen, Perhosia vatsassa sekä Yaren ja aurinko.

Dokumenttielokuvia alakouluikäisille: Merihevonen, Perhosia vatsassa sekä Yaren ja aurinko.

MERIHEVONEN

Hanan toimii uimaopettajana ja hänen päämääränään on opettaa pikkuveljensä Sidar uimaan. Hanan perheineen kuuluu jesideihin ja he ovat saapuneet Irakista Saksaan pakolaisina, vaarallisen merimatkan jälkeen. Matka uuteen kotimaahan koitui melkein perheen kohtaloksi. Hanan prosessoi yhä tapahtunutta mutta ennen kaikkea hän on huolissaan nuoremmasta veljestään, jolle koettu trauma voi nousta pintaan myöhemmin.

Uimakoulun kautta pakolaiskokemusta koskettavasti käsittelevä elokuva jättää jäljen. Hanan pohtii monitahoisesti koetun merkitystä niin omassa kuin perheenjäsenten elämässä. Elokuva herättelee pohtimaan ihmisarvoa ja hyvän elämän lähtökohtia, yllättäen myös sitä, mitä onnellisuus on.

Alkuperäinen nimi : Seepferdchen
Ohjaaja : Nele Dehnenkamp
Vuosi : 2020
Pituus (min) : 16
Ikäraja : S
Tekstitys: ruotsi

PERHOSIA VATSASSA

Jip ja Fien ovat sisaruksia, jotka tykkäävät tehdä kaiken yhdessä. Vanhempi Jip-veli on kuitenkin ihastunut eikä malta pysyä pois puhelimelta ja rakkaansa seurasta. Sydänemojien sateessa nuorempi Fien tuntee jäävänsä sivuun. Sisarukset saavat idean lähteä yhdessä tutkimaan sitä, mitä ihastuminen oikein on. Ehkä vähän ällöä mutta niin jännää!

Hauskasti ja kekseliäästi ihastumisen tematiikkaa lähestyvä hyväntuulenelokuva kutittelee sopivasti vatsanpohjassa. Samaan aikaan elokuva pureutuu osuvasti sisarusten välisiin suhteisiin, kun toinen yhtäkkiä harppaakin loikalla kehityksessä eteenpäin. Ihanan kamala ihastuminen tuo tullessaan uusia tunteita mutta myös jännitteitä, joita elokuva tutkii taitavasti tasapainoillen.

Alkuperäinen nimi : Fien, Jip en Fien
Ohjaaja : Marie de Hert & Ellen Pollard
Vuosi : 2021
Pituus (min) : 15
Ikäraja : S
Tekstitys: ruotsi

YAREN JA AURINKO

Yarenilla on edessään jännittävä hetki: hän on menossa kesäleirille. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikä tahansa leiri vaan suruleiri. Suruleiri kokoaa yhteen lapsia, jotka ovat kaikki menettäneet läheisen ihmisen. Yarenin äiti menehtyi neljä vuotta aikaisemmin ja vaikka Yaren on urheasti selvinnyt elämässä eteenpäin, kokee hän tarvetta käydä tapahtunutta läpi muiden ikäistensä kanssa.

Elokuva lähestyy vakavaa aihetta lempeän empaattisesti, ja antaa leirin lapsille tärkeän puheenvuoron. Elokuva nostaa esille tunnekirjon laajuuden ja muistuttaa siitä, että joskus on tärkeää tuntea myös ikäviä tunteita kuten surua tai vihaa, ja pohtia niiden merkitystä. Aiheestaan huolimatta elokuva uhkuu toivoa sekä puhaltaa uusia tuulia kohti aurinkoista tulevaa.

Alkuperäinen nimi : Yaren en de Zon
Ohjaaja : Renate Raman & Joren Slaets
Vuosi : 2021
Pituus (min) : 19
Ikäraja : S
Tekstitys: ruotsi

Vapaa pääsy kouluryhmille. Ilmoittautuminen Dokkinon ilmoittautumislomakkeen kautta.
Linkki: https://www.lyyti.fi/reg/DOKKINOvisningar_pa_Nordhuset_1991