Valokuva Dora Budor: Säilytyskone, 2018-2019. Saastamoisen säätiön taidekokoelma. © Paula Virta / EMMA

Dora Budor: Säilytyskone

Ahertajantie 5, 02100 Espoo
EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Dora Budorin installaatio Säilytyskone (The Preserving Machine) nähdään osana Nykyaikaa etsimässä -näyttelyä.

Dora Budorin installaatio Säilytyskone (The Preserving Machine) nähdään osana Nykyaikaa etsimässä -näyttelyä. 

 

Paikkasidonnainen teos on suljettu keltainen tila, jonka sisällä yksinäinen robottilintu lentää edestakaisin museon lähistöltä löydetyistä romuista ja raunioituneiden rakennusten kappaleista tehdyssä maisemassa. Linnun lentorata perustuu säveltäjä Magnus Lindbergin kappaleesta johdettuun liikevektoriin. 

 

Teoksen nimi Säilytyskone on peräisin Philip K. Dickin vuoden 1953 tieteisnovellista, joka kertoo yrityksestä säilyttää klassista musiikkia kulttuurisen romahduksen aikana koodaamalla nuotistoja eläimiin. Eläimissä tapahtuvat mutaatiot kuitenkin muuttavat musiikkiteokset tunnistamattomiksi – luonto ja kulttuuri kilpailevat olemassaolosta.

 

Dora Budor (s. 1984) on New Yorkissa työskentelevä kroatialainen taiteilija. Hän käyttää välineenään taidenäyttelyä, jonka elementtejä hän vahvistaa, erottaa tai yhdistelee uudelleen ja rakentaa siten keskinäisen riippuvuussuhteen teoksen ja tilan välille. Elokuvaesityksen fenomenologista välineistöä käyttäen hän luo kuvia, jotka toimivat muistin ja merkityksen kanavina. 

 

 

EMMA

3.8.2022-23.4.2023

Ti, la-su klo 11-17

Ke-pe klo 11-19

Sisäänpääsy 10/20€, alle 18- ja yli 70-v. vapaa pääsy