Valokuva Amos Rex (c) Museo Egizio

Egyptin loisto: Virtuaalinen hauta

Amos Rex, Viron taidemuseo ja Museo Egizio järjestävät suuren kaksoisnäyttelyn antiikin Egyptin taiteesta.

Amos Rex, Viron taidemuseo ja Museo Egizio järjestävät suuren kaksoisnäyttelyn antiikin Egyptin taiteesta.

Harvinainen kaksiosainen näyttely pohjautuu Italian Torinossa toimivan Museo Egizion kokoelmaan, joka on yksi tärkeimmistä muinaisen Egyptin taiteen ja kulttuurin kokoelmista Egyptin ulkopuolella.

Näyttelyssä nähdään myös, mitä tasoja uusimmat teknologiat voivat tuoda muinaisen Egyptin näyttelyyn.

Muinaisessa Egyptissä hauta palveli kahta tarkoitusta. Se tarjosi edesmenneelle turvallisen viimeisen leposijan ja tämän lisäksi omaisille paikan, jossa rituaalien avulla varmistettiin vainajalle hyvä kuolemanjälkeinen elämä. Näin ollen itse tilakin oli jaettu kahteen osaan: maanpäälliseen kappeliin sekä suljettuun maanalaiseen kammioon, johon saat nyt harvinaislaatuisen tilaisuuden kurkistaa.

AR-tekniikan eli lisätyn todellisuuden avulla luotu hauta pohjautuu suurimmilta osin muinaisessa Nekhenin kaupungissa Ylä-Egyptissä, nykyisen El Kabin alueella sijainneeseen Paherin hautaan. Hauta rakennettiin 18. dynastian aikana, farao Thutmosis III:n valtakaudella.

Virtuaalinen hauta on nähtävissä ilmaisen Arilyn-sovelluksen kautta skannaamalla alla olevan kuvan. Kokemus ei vaadi museokäyntiä, vaan se on tarkoitettu kaikille kiinnostuneille koettavaksi milloin tahansa.

Sulje