Valokuva Forum Box (c) Elina Oikari

Elina Oikari: Synnyin

Ruoholahdenranta 3 a, 00180 Helsinki
Forum Box

Elokuvainstallaatio Synnyin tarkastelee ihmisen olemassaoloa, paradoksaalista luontosuhdetta ja ilmastonmuutoksen muovaamia vuodenaikoja.

Elokuvainstallaatio Synnyin tarkastelee ihmisen olemassaoloa, paradoksaalista luontosuhdetta ja ilmastonmuutoksen muovaamia vuodenaikoja. Teoksen päähenkilö kaipaa luontoon, mutta on jatkuvasti keinotekoisuuden ympäröimä.

Installaation lähtökohtana toimii eksistentialistisen nihilismin keskeinen ajatus, jonka mukaan ”jokainen yksilö on maailmankaikkeuteen syntynyt eristetty olento, jolta on estetty mahdollisuus tietää ”miksi”, mutta joka on pakotettuna yrittämään keksiä merkityksen” (Alan Pratt: Nihilism, 2001). Ajatukseen viitaten Synnyin muodostaa visuaalisia pohdintoja olemassaolon merkityksestä ja merkityksettömyydestä 2020-luvun urbaanin luontoympäristön kontekstissa. 

Synnyin tarkastelee sitä, miten ympäristö vaikuttaa ihmisiin ja heidän olotilaansa. Teos pohtii absurdilla otteella millaisia luontokokemukset voivat olla tulevaisuudessa ja ovat jo nyt: metsämaisema huoltoaseman vessassa, viljelylaatikoita betonin keskellä sekä hiihtämistä lumetetulla ladulla samaan aikaan, kun lähistöllä on jo avattu golf-kausi.

Tavoitteeni elokuvantekijänä on luoda teokseen ”haptista visuaalisuutta”, eli muihin aisteihin kuin näköön ja kuuloon pohjautuvaa kokemusta. Tarkoituksena oli teosta kuvatessa löytää kuvakulmia, joissa katsoja voi melkeinpä haistaa, maistaa tai tuntea sormenpäissään olevansa kuvauspaikalla.

Forum Box

14.10.-6.11.2022 ti-su klo 12-17

Vapaa pääsy

Sulje