Etelä tanssii!

Kaikukatu 4, Helsinki, 00530 Helsinki
Caisa

Aurinko-yhtye esittää bandoneonisti Sami Pirttilahden kanssa Astor Piazzollan Concierto Aconcaguan sekä Arturo Márquezin ja Sebastián Gangin tuotantoa.

Aurinko-yhtye esittää bandoneonisti Sami Pirttilahden kanssa Astor Piazzollan Concierto Aconcaguan sekä Arturo Márquezin ja Sebastián Gangin tuotantoa.

Argentiinalaisen säveltäjän Astor Piazzollan syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta vuonna 2021. ”Piazzolla-buumi” alkoi säveltäjän elämän loppuvaiheessa ja on jatkunut tähän päivään asti.

Säveltäjän maine saapui aikanaan myös Suomeen, jossa hänen musiikistaan on pidetty paljon. Tangohan on musiikin laji, joka yhdistää Suomea ja Argentiinaa, ja Piazzolla tunnetaan juuri tangon uudistajana sekä taide- ja populaarimusiikin yhdistämisestä sävellystyössään.

Juhlavuoden kunniaksi Aurinko-yhtye esittää suomalaisen bandoneonistin Sami Pirttilahden kanssa yhden Piazzollan tärkeimmistä teoksista, Concierto Aconcaguan.

Piazzolla on yleisön arvostama ympäri maailmaa ja hänen teoksensa synnyttämä intensiivinen yhteys yleisöön on tunnettu.

Ohjelmassa on lisäksi meksikolaisen säveltäjän Arturo Márquezin kuuluisa Danzón Nr 2 ja argentiinalaisen säveltäjän Sebastián Gangin viulukonserton eurooppalainen kantaesitys. Jälkimmäinen on sävelletty vuonna 2019 ja perustuu argentiinalaisen kansanmusiikin rytmeihin. Säveltäjä itse on kirjoittanut tämän version kamariyhtyeelle. Solistina konsertossa toimii huippuviulisti Erkki Palola.

Márquezin teoksesta on vuorostaan muodostunut varsinainen orkesterimusiikin hitti Gustavo Dudamelin ja Simón Bolívar -nuoriso-orkesterin ansiosta, ja nykyään se on suosittu niin amerikkalaisten kuin eurooppalaisten orkesterien keskuudessa. Sebastián Gang kirjoitti Argentiinassa sovituksen tästä rakastetusta tanssista varta vasten Aurinko-yhtyeelle.

Esiintyjät: Erkki Palola, viulu | Sami Pirttilahti, bandoneón | Kaisa Mäenpää, klarinetti | Clara Petrozzi, viulu | Tuure Paalanen, sello | Grisell Macdonel-Kvist, kontrabasso | Janne Lehtinen, kitara | Ricardo Padilla, lyömäsoittimet | Ivanna Niborski, piano

Kesto: 1 t (ilman väliaikaa)
Ikäsuositus: 15-vuotiaasta ylöspäin
Kieli: suomi, espanja