Foxtrot (2017) – 31th Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Venetsian voittaja sivuaa sotaa, mutta sen sydämessä on perhe sotatantereen tuntumassa. Samuel Maoz (Lebanon, R&A 2010) on ohjannut elokuvan varmalla otteella.

Venetsian voittaja sivuaa sotaa, mutta sen sydämessä on perhe sotatantereen tuntumassa. Samuel Maoz (Lebanon, R&A 2010) on ohjannut elokuvan varmalla otteella.

Samuel Maoz on elokuvissaan keskittynyt sotaan; myös edellinen teos Lebanon (R&A 2010) oli klaustrofobinen panssarisodan kuvaus. Ei ihme, sillä Israelin valtio on ollut pysyvässä sotatilassa lähes koko olemassaolonsa ajan. Tästä syntyneeseen mielentilaan pureutuu Maozin mestarillinen uusi elokuva Foxtrot, joka on kerännyt sylillisen palkintoja alkaen Venetsian Grand Jury -voitosta 2017.

Vaikka taistelut ovat kaukana monien israelilaisten arjesta, sota voi äkkiä ja sattumanvaraisesti tuhota kaiken. Pahiten se satuttaa silloin, kun ovelle saapuneet sotilaat ilmoittavat vanhemmille näiden pojan kuolleen. Tällä murskaavalla tiedolla Maoz aloittaa syväluotauksen Israelin nykypäivään.
Foxtrotin voima perustuu yllätyksiin, jotka kääntävät tarinan suuntaa ja leikkivät katsojan sympatioilla. Elokuva jakautuu kolmeen jaksoon, jotka eivät voisi olla tyyleiltään ja tunnelmiltaan kauempana toisistaan. Suruun keskittyneestä draamasta edetään absurdiin farssiin ja jopa surrealistisiin kuviin.

Kun suru-uutinen saapuu Feldmanien ovelle, äiti Dafna (Sarah Adler) pyörtyy, ja isä Michael (loistava Lior Ashkenazi) menettää toimintakykynsä. Seuraavassa jaksossa palataan siihen, mitä heidän pojalleen oikein tapahtui syrjäisellä vartiopisteellä, jonka piti olla turvallisesti etäällä konflikteista. Nuorten sotilaiden ainoan ongelman piti olla se, miten saada aika kulumaan absurdien sääntöjen ja turhanpäiväisten tehtävien lomassa. Kun kaikki on kertaalleen käännetty ylösalaisin, elokuva palaa surun tunnelmiin ja etsii tapoja selvitä siitä – tai elää sen kanssa.

Pekka Lanerva

Teema: Boiling Point
Maa: Israel, Ranska, Saksa, Sveitsi
Ohjaus: Samuel Maoz
Käsikirjoitus: Samuel Maoz
Näyttelijät: Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonatan Shiray, Gefen Barkai, Dekel Adin, Shaul Amir, Itay Exlroad
Tuotanto: Michael Weber, Eitan Mansuri, Viola Fügen, Marc Baschet, Cedomir Kolar, Michel Merkt / Spiro Films, Pola Pandora Filmproduktions , A.S.A.P Films, KNM
Kesto: 114 min
Ikäraja: K16
Kieli: arabia, heprea, saksa
Tekstitys: englanti

Sulje