From Mother to Daughter – Liikkeellä marraskuussa -nykytanssifestivaali

Kaikukatu 4, Helsinki, 00530 Helsinki
Caisa

Tässä videoteoksessa kahdeksan eri perhettä esiintyy kameran edessä, paljastaen perherakenteen ytimessä olevan läheisyyden.

Tässä videoteoksessa kahdeksan eri perhettä esiintyy kameran edessä, paljastaen perherakenteen ytimessä olevan läheisyyden.

Millaisia ovat perheiden sukupolviketjut, ja miten ne muuntuvat liikkeeksi?

From Mother to Daughter tutkii eletyn kinesteettisen kokemuksen aistillisuutta perheiden omien narratiivien kautta, ja sen tulkintaa videotaiteen kielelle. Läheisyyden kokemuksen korostamiseksi koreografi Maria Saivosalmi ja elokuvantekijä Vytautas Puidokas ovat valinneet teokselle hyvin yksinkertaisen muodon: mustan studion, staattisen kameran ja lukitussa kuvakehyksessä liikkuvat ihmiset. Teoksen koreografisia ehdotuksia kehitettiin yhdessä perheiden kanssa epämuodollisissa keskusteluissa.

Maria Saivosalmi on työskennellyt laajalti nykytanssin alalla koreografina, esiintyjänä ja opettajana vuodesta 2002. Hän työskenteli tanssijana Helsinki Dance Companyssa 2004–2012. Saivosalmi on työskennellyt kuusitoista vuotta tanssitaiteilijana Helsingin Diakonissalaitoksessa lähinnä päihdehuollon asiakkaiden kanssa. Tällä hetkellä hän toimii nykytanssin lehtorina Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Hän jatkaa myös taiteellista työskentelyään, jossa häntä kiinnostavia aiheita ovat läheisyys ja kohtaaminen.

Vytautas Puidokas on syntynyt Kelmėssä, Liettuassa. Hän on suorittanut BA-tutkinnon median ja elokuvan alalla Surreyn yliopistossa. Hänen tärkeimmät kiinnostuksen kohteensa ovat musiikki, tanssi ja dokumenttielokuva. Hän aloitti elokuvauransa vuonna 2012 Liettuan kansallisessa televisiossa, jossa hän työskenteli käsikirjoittajana ja ohjaajana. Vuodesta 2015 Vytautas on työskennellyt freelance -dokumenttielokuvantekijänä.

Idea ja koreografia: Maria Saivosalmi
Ohjaus: Vytautas Puidokas
Elokuvaus: Vytautas Katkus
Esiintyjät: Kahdeksan perhettä/osia perheistä
Musiikki: Thom Yorke ja Brian Eno
Tuotanto: Maria Saivosalmi ja Vytautas Puidokas

Esitys on osa kansainvälistä nykytanssifestivaalia Liikkeellä marraskuussa, joka järjestetään 4.-14.11.2021.

Sulje