G. Bizet: Carmen suviyössä – Oopperayhdistys Operaatio! ry

Klaneettitie 5, 00420 Helsinki
Kanneltalo

Yleisön toiveesta! Riehakas Carmen, korpraali Joose ja rock-a-billy -tähti Esko Millo tempautuvat intohimojen ja mustasukkaisuuden pyörteeseen, läpi suviöiden, Kultakiven juhannusjuhlilta aina ratkaisun hetkiin Kotkan Meripäiville.

Yleisön toiveesta! Riehakas Carmen, korpraali Joose ja rock-a-billy -tähti Esko Millo tempautuvat intohimojen ja mustasukkaisuuden pyörteeseen, läpi suviöiden, Kultakiven juhannusjuhlilta aina ratkaisun hetkiin Kotkan Meripäiville.

Oopperayhdistys Operaatio! ry tuottaa Kanneltalon konserttisaliin kokoillan oopperan ”G. Bizet: Carmen suviyössä”. Ensimmäiset viisi esitystä oopperaproduktiosta olivat tammikuussa 2019 ja oopperaesitykset tavoittivat runsaasti yleisöä, joille ooppera taiteenlajina ei ollut ennestään tuttua. Palaute oli erittäin positiivista, ja uusintaesityksiä toivottiin.

Carmen suviyössä sijoittuu kesään 1979 miesten hallitsemassa Kekkoslovakiassa, jossa juhannuskokot palavat ja kasettisoittimet huudattavat punkia tai rock-a-billyä ja Village People laulaa Nuorten miesten kristillisestä yhdistyksestä. Riehakas Carmen, korpraali Joose ja rock-a-billy -tähti Esko Millo tempautuvat intohimojen ja mustasukkaisuuden pyörteeseen, läpi suviöiden Kultakiven juhannusjuhlilta aina ratkaisun hetkeen Kotkan Meripäiville. Carmenin usko ihmisen vapauteen ja itsemääräämisoikeuteen on luja ja polttava, niin kuin kaikkien jalat rakoille saava kuuma moottoritie.

Carmen suviyössä on musiikiltaan täysin uskollinen Georges Bizet'n alkuperäiselle sävellykselle ja musiikki esitetään alkuperäiskielellä ranskaksi, dialogit suomeksi.

Carmen suviyössä on Oopperayhdistys Operaatio! ry:n (ennen Operarte ry) toinen oopperaproduktio vuonna 2014 toteutetun Puccinin Suor Angelican jälkeen. Operaatio! on tuottanut myös laulumusiikin konsertteja ja konserttisarjoja.

Taiteen vaikutus henkiseen hyvinvointiin on tutkimusten mukaan merkittävä. Oopperayhdistys Operaatio! ry:n tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia kulttuurielämykseen myös niille, joille se muuten olisi vaikeasti ylitettävän kynnyksen takana. Yhdistys on tehnyt yhteistyötä mm. Helsingin kaupungin psykiatrian poliklinikoiden ja TE-toimiston, Helsingin Klubitalon ja Helsingin Uuden Yhteiskoulun lukion musiikinopetuksen kanssa.

Työryhmä:
Ohjaus: Juha Pikkarainen
Apulaisohjaaja: Jussi Lankoski
Musiikinjohto ja piano: Tiina Laitila

Rooleissa:
Carmen: Mari Hautaniemi (mezzosopraano)
Raija (Frasquita): Emmi Kaijansinkko (sopraano)
Merja (Mercedes): Viivi Tulkki (sopraano)
Mikaela (Micaëla): Pirjo Leppänen (sopraano)
Joose (Don José): Antti Tolvanen (tenori)
Esko Millo (Escamillo): Antti Pakkanen (baritoni)
Eki (Remendado): Matias Haakana (tenori)
Roke (Dancairo): Jouni Bäckström (baritoni)
Mortti (Morales): Antti Pakkanen (baritoni)
Sunila (Zuniga): Niklas Spångberg (bassobaritoni)

Huilu: Arttu Jauhiainen
Kitara: Eetu Yrjänä

Valosuunnittelu: Mirkka Saari
Puvut, lavasteet: Työryhmä
Valokuvat: Miikka Pirinen, Oona Söderblom
Tuotanto: Oopperayhdistys Operaatio! ry

Kesto 2 h 45 min, sisältää yhden väliajan
Ikäsuositus: 12+
Teos tekstitetään suomeksi ja ruotsiksi. Textning även på svenska.