Valokuva Tiedekulma

Ihmisten tekoäly: Kenen tekoäly?

Mi­ten ja ke­nen eh­doil­la te­ko­ä­lyä ke­hi­te­tään nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa – ja mik­si sen pi­täi­si kiin­nos­taa meis­tä jo­kais­ta?

Mi­ten ja ke­nen eh­doil­la te­ko­ä­lyä ke­hi­te­tään nyt ja tu­le­vai­suu­des­sa – ja mik­si sen pi­täi­si kiin­nos­taa meis­tä jo­kais­ta?

Tekoälyn etiikka on ihmisen etiikkaa. Mitä laajemmalle yhteiskuntaamme tekoäly leviää ja mitä moninaisempia ominaisuuksia sovelluksille ja datankeruulle kehitämme, sitä enemmän ne meihin vaikuttavat. Jokainen meistä tarvitsee tekoälyn lukutaitoa, ja eettisten kysymysten ymmärtäminen on olennainen osa sitä.​

Kenen tekoäly -ohjelmassa 21.9.2021 klo 17 asiantuntijat Matti Nelimarkka, Anna-Mari Rusanen ja Teemu Roos pureutuvat tekoälyn kehitystä ohjaaviin eettisiin kysymyksiin ja oletuksiin sekä pohtivat, millaisia valintoja älykkäiden teknologioiden taustalla on. 

Ohjelman juontaa Ville Blåfield.

Kenen tekoäly -keskustelussa käsitellään mm. seuraavia tekoälyyn liittyviä eettisiä kysymyksiä:

Millaiset eettiset kysymykset ohjaavat uusien älykkäiden teknologioiden kehitystä ja soveltamista? Kuka arvot määrittelee?

Miten algoritmiset järjestelmät ilmentävät yhteiskunnassa vallitsevia valta-asetelmia ja epätasa-arvoisia käytänteitä?

Miten poliittiset ideologiat ja valinnat vaikuttavat älykkäiden teknologioiden suunnitteluun?

Mitä meistä jokaisen tulisi ymmärtää tekoälyn eettisistä kysymyksistä, kun arkemme on vahvasti tekoälyn ohjaamaa? 

21.9.2021 klo 17 

Tiedekulma/Internet

Seuraa keskustelua livenä osoitteessa: https://tiedekulmamedia.helsinki.fi/fi/web/tiedekulma/player/webcast?playerId=38521893&eventId=118818138

Sulje