In the Court of the Crimson King (2022) – Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Päräyttävä rock-dokumentti tekee katsauksen legendaarisen progerock-yhtye King Crimsonin puoli vuosisataa kattavaan uraan.

Päräyttävä rock-dokumentti tekee katsauksen legendaarisen progerock-yhtye King Crimsonin puoli vuosisataa kattavaan uraan.

King Crimson on poikkeuksellinen rock-yhtye. Jokainen 60- ja 70-lukujen musiikkia top-20-listojen ulkopuolelta seurannut vähintäänkin tunnistaa bändin mellotronilla ryyditetyn orkestraalisen soundin. Ensimmäinen albumi In the Court of the Crimson King oli yllättävä arvostelu- ja myyntimenestys, mutta yhtye hajosi pian sen julkaisun jälkeen. Siitä lähtien perustajajäsen Robert Fripp on luotsannut King Crimson -nimen alla 53 vuoden ajan mitä monipuolisinta musiikkia soittavia ja toinen toistaan lahjakkaampia kokoonpanoja.

King Crimson luokitellaan progressiivisen rockin yhtyeisiin, mutta pitkään toimineista bändeistä se on ainoa, joka on todella tehnyt nimitykselle kunniaa pitäen tärkeimpänä ohjenuoranaan uudistumista, kehitystä ja jatkuvan muutoksen tilaa. Kun muut rock-yhtyeet pohjasivat musiikkinsa bluesiin, King Crimson liitti mukaan myös Bartókin ja Stravinskin. Alusta alkaen yhtyeen lyriikat ja soundi kommentoivat erityisesti modernin maailman ahdistusta, jota myös konserttien riipivä jyly heijastelee.

Toby Amies on onnistunut tavoittamaan yhtyeen toiminnasta ja sen tarkoituksesta jotain hyvin olennaista. Hän haastattelee jopa 18 nykyistä tai entistä jäsentä, mukaan lukien englantilaisen herrasmiehen tavoin pukeutuvaa Robert Frippiä, joka johtaa yhtyettä diktaattorin ottein. Matkalla tavataan uskollisia faneja ja kuullaan kitkeriäkin kommentteja Frippin johtamistyylistä. Kiistatonta on lopulta vain yhtyeen jäsenien tinkimätön omistautuminen musiikille ja elävän musiikin rituaalille.

Pekka Lanerva

Teema: Taiteilua
Maa: Yhdysvallat
Ohjaus: Toby Amies
Käsikirjoitus: Toby Amies
Tuotanto: Toby Amies, Robert Fripp, Nick Freand Jones
Kesto: 86 min
Ikäraja: K12

Kieli: englanti
Tekstitys: N/A
Levittäjä: Monoduo Films
Kuvaus: Toby Amies
Leikkaus: Joseph Rodriguez Marsh
Musiikki: Robert Fripp, Michael Giles, Greg Lake, Ian McDonald, Pete Sinfield
Lavastus: Succulent Pictures

Sulje