Valokuva Musiikkitalo (c) Heikki Juutilainen

Jaakko Kallinen: Hiljaisuuden kauneus

Mannerheimintie 13a, 00100 Helsinki
Musiikkitalo

Hiljaisuuden kauneus: Jaakko Kallisen kuvataidetta 1960-luvulta nykypäivään

Hiljaisuuden kauneus: Jaakko Kallisen kuvataidetta 1960-luvulta nykypäivään

Musiikkitalolla on elokuussa esillä kuvataiteilija Jaakko Kallisen retrospektiivinen näyttely. Heinäkuussa 85 vuotta täyttävän Kallisen ura on kestänyt yli 60 vuotta, ja jatkuu edelleen. 

Näyttely tarjoaa rauhaa levottomille ja pysähdys kiireisille. Jaakko Kallisen teosten hiljainen kauneus koskettaa musiikin tavoin tunteita, joita sanat eivät tavoita.

Vuosikymmenien aikana Kallinen on ehtinyt tehdä monenlaista. Aiheet ulottuvat sammalien mikroskooppisista maailmoista avaruuden syvyyksiin, esittävästä abstraktiin ja värien ilotulitus hiljenee ajoittain yhden värin asteittaisten vaihdosten tutkimiseen.

Teokset saattavat nopealla silmäyksellä näyttää yksinkertaisilta, mutta niiden takana on paljon analyysia ja ajattelua. Maalauksista on karsittu kaikki ylimääräinen. Ne eivät huuda eivätkä vaadi. Katsoja näkee ensimmäiseksi aiheen, mutta aiheen ohi nousevat värit, muodot ja pinnat, liike ja rytmi, suhteet ja leikkaukset.

Tärkeintä on kuitenkin se, mikä ei näy: koettu ja jaettu tunne. Kallisen taiteen ytimessä on löytää ilmaisu sille, mitä sanat eivät tavoita. Hetken pieniä ihmeitä, hiljaista kauneutta. Hänen teoksensa huokuvat levollista ajattomuutta ja lempeää huumoria.

Musiikkitalo

1.-28.8.2022

1.8. klo 14-19

2.-7.8. klo 10-19

8.-28.8. ma-pe klo 8-22, la-su klo 10-20

Näyttelyn maksuttomat esittelykierrokset:

lauantaina 6.8. klo 13

torstaina 11.8. klo 17

perjantaina 26.8. klo 16

Kesto 30–40 min

Vapaa pääsy