Kaikki meni hyvin (2021) – Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Emmanuèle joutuu kitkerien perhesuhteiden ja kipeiden moraalikysymysten pyörteisiin, kun hänen isänsä pyytää palvelusta: "Auta minua kuolemaan."

Emmanuèle joutuu kitkerien perhesuhteiden ja kipeiden moraalikysymysten pyörteisiin, kun hänen isänsä pyytää palvelusta: "Auta minua kuolemaan."

Vanha isä saa kohtauksen ja joutuu sairaalaan. Lapset, kaksi keski-ikäistä siskosta, käyvät huolissaan katsomassa ja kannustavat kuntoutuksessa. Yhtenä päivänä isä esittää toiselle heistä pyynnön: ”Auta minua kuolemaan.”

François Ozonin elokuva Kaikki meni hyvin kertoo Emmanuèlesta, joka päätyy toteuttamaan isänsä viimeisiä toiveita. Hän ottaa surullisen ja epäreilun tehtävän kantaakseen, kun muu perhe kietoutuu katkeruuteen tai luovuttaa kerta toisensa jälkeen. Isälle ei sanota ei, Emmanuéle toistelee ja jatkaa saamaansa tehtävää. Mutta tekeekö hän niin lopulta isää vai itseään varten?

Vaikka kerronta on pelkistettyä ja realistista, elokuva tarjoaa paletillisen tunteita. Ne kaikki liittyvät kahteen kysymykseen: Millaisia velvollisuuksia meillä on vanhempiamme kohtaan? Millaisen elämän voi päättää?

Kaikki meni hyvin perustuu Emmanuèle Bernheimin kirjaan, joka puolestaan pohjautuu Bernheimin omiin kokemuksiin. Siksi elokuvankin päähenkilö on Emmanuèle ja isä taidekeräilijä André. Ehkä sen vuoksi aihe ja elokuvan arkisuus tuntuvat erityisen kouraisevilta.

Susanna Puomio

Teema: Unelmat eivät vanhene
Maa: Belgia, Ranska
Ohjaus: François Ozon
Käsikirjoitus: François Ozon, Philippe Piazzo
Näyttelijät: Sophie Marceau, André Dussollier, Géraldine Pailhas
Tuotanto: Eric Altmayer, Nicolas Altmayer / Mandarin Films, FOZ
Kesto: 113 min
Ikäraja: K12

Kieli: englanti, ranska, saksa
Tekstitys: suomi
Levittäjä: Scanbox Entertainment
Kuvaus: Hichame Alaouie
Leikkaus: Laure Gardette
Pukusuunnittelu: Ursula Paredes Choto
Maskeeraus: Nathalie Tabareau