Valokuva Galerie Anhava (c) Jussi Tiainen

Karoliina Hellberg & Loji Höskuldsson: Toast

Fredrikinkatu 43, 00120 Helsinki
Galerie Anhava

Karoliina Hellbergin ja Loji Höskuldssonin yhteisnäyttely Toast tutkii yöaikaa, henkilön hetkellisesti taakseen jättämiä tiloja, kesän keveyttä

Karoliina Hellbergin ja Loji Höskuldssonin yhteisnäyttely Toast tutkii yöaikaa, henkilön hetkellisesti taakseen jättämiä tiloja, kesän keveyttä ja arjen estetiikkaa. 

 

Taiteilijat tutustuivat toisiinsa Islannissa, kun Hellberg vietti siellä residenssijakson vuonna 2020 ja kutsui Höskuldssonin mukaan nyt nähtävään näyttelyyn. Näyttelyä edeltävän ajan he ovat olleet toistensa kanssa dialogissa, vaikka esitettävät teokset he ovat työstäneet itsenäisesti. Taiteilijat kertoivat vierailleensa toistensa teoksissa ajatuksen tasolla, keskusteluissaan ja kuvitelmissa.

Karoliina Hellbergin maalausten ja paperitöiden ajallinen jakso sijoittuu yöaikaan. Sen tiedostaminen virittää katsomisen eri taajuudelle, sillä yöllä on hiljaisempaa ja jokin vaaran tunne on myös läsnä. Yö on aikaa, jolloin keho ja mieli valpastuvat ja alkavat vaeltaa. Hellbergin interiöörit ovat tyhjiä, hetkellisesti taakse jätettyjä, mutta ei unohdettuja, sillä maalaukset huokuvat välittämisen tunnetta. Henkilö, jota kuvissa ei esitetä, on monella tavoin kiinnittynyt kasveihinsa, astioihinsa ja näkymiinsä. Hellbergin teokset eivät käsittele kaipausta menneeseen, vaan ne ovat kiinnostuneita tulevasta.

Islantilaisen taiteilijan Loji Höskuldssonin teoksissa on meille tuttuja arjen esineitä ja pakkauksia. Käsin kirjottujen kukkien varret taipuilevat ja kaartuvat eri suuntiin, yksityiskohdat on vangittu kankaalle runsain ja herkullisin väriyhdistelmin. Kesä säilyy pitkäikäisenä Höskuldssonin teoksissa. Niissä ei ole pelkästään kyse siitä miltä asiat näyttävät vaan myös siitä miltä ne maistuvat ja tuntuvat. Humoristiset teokset leikittelevät stereotypioilla, ja niiden motiivit valikoituvat näyttelypaikkojen maiden mukaan.

 

Galerie Anhava

1.–22.12.2022 ti–pe klo 11–17 la–su klo 12–16

 

Vapaa pääsy