Katri Lassila & Jarmo Lehtinen: Sesongin jälkeen – Kuvia hiljaisista jaksoista

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Yleensä kamera sanoo klik, kun ihmisiä on paikalla paljon, kun elämme sesonkia. Mutta mitä tapahtuu sesonkien välissä? Filmikamerakuvat paljastavat!

Yleensä kamera sanoo klik, kun ihmisiä on paikalla paljon, kun elämme sesonkia. Mutta mitä tapahtuu sesonkien välissä? Filmikamerakuvat paljastavat!

Sesonkien välit ovat kaikille yhteisiä. Se, kun kaikki hiljenee. On vähän tylsää. Kuvauslaitteemme jäävät vähälle käytölle. Elämästä tulee vähä-ärsykkeistä. Sesonkeja on paljon, aina on jokin sesonki meneillään, vaikka kaikki sesongit eivät koske jokaista.

Tämän näyttelyn ajatus on kuvata sesonkien väliä, kaikille tuttua jaksoa elämässä, johon joskus jumiudumme. Voimme ajautua vähäsesonkiseen elämään esimerkiksi yksinäisyyden, vanhuuden, sairauden tai työttömyyden kautta. Sesonkien väli voi olla päättymätön odotus, että joku tulisi käymään tai ahdistava viikko, kun ei ole mitään tekemistä. Se voi myös olla rauhan aikaa, jolloin lataudumme uuteen sesonkiin.

Elämän laatu ei kuitenkaan riipu siitä, miten hauskaa ja hienoa meillä on, kun sesongit nojaavat toisiinsa, kun olemme haluttuja, meneviä ja täynnä tohinaa. Hyvän elämän kannalta on tärkeää osata elää sesonkien välissä.

”Out of Season Sale”-kyltti kaupan ikkunassa on surullinen, mutta samalla huvittava näky. Mieleen tulevat sandaalit helmikuussa tai aurinkovoide marraskuussa. Muutaman vuosikymmenen vanhat puusukset vasten aitan seinustaa heinäkuun helteillä hellyttävät sydämen.

Sesonkien välejä olemme kuvanneet filmikameroilla ja kuvat olemme tehneet pimiössä hopeagelatiinivedostamalla. Filmi ja hopea eivät digiaikana ole enää valtavirtaa, mutta taiteellisissa pyrinnöissä perinteiset menetelmät ovat ajankohtaisia ja ilmaisuvoimaisia. Hopealla on sopivaa kertoa näyttelyn sanoma: sesonki tapahtuu, sesonkien väli on.
- Katri Lassila ja Jarmo Lehtinen

Näyttely Sesongin jälkeen on osa Helsinki Darkroom Festival -tapahtumaa.

Helsinki Darkroom Festival on analogisen valokuvan festivaali, jonka järjestää Suomen Pimiötaiteilijat ry yhteistyössä Suomen valokuvataiteen museon ja Valokuvataiteilijoiden liiton kanssa 12.1.– 31.5. 2022. Suomen Kulttuurirahaston tukema festivaali juhlistaa pimiötaiteen luovia mahdollisuuksia digitaalisena aikana. Festivaalin päänäyttely aukeaa Valokuvataiteen museossa 27.1. Lisäksi festivaaliin kuuluu muita näyttelyitä helsinkiläisissä gallerioissa, taiteilijaresidenssikokeilu, lukuisia työpajoja, nuorille suunnattu valokuvakilpailu sekä taiteellisen tutkimuksen symposium.

https://www.pimiotaiteilijat.fi

Näyttely on avoinna Stoan aukioloaikoina.