Kino Kuutamo: Betoniyö, luento & esitys – Maksuttomat maanantait

Klaneettitie 5, 00420 Helsinki
Kanneltalo

Syksyllä 2022 Kino Kuutamo -elokuvanäytösten teemana on kirjoihin pohjautuvat elokuvat. Ensimmäisenä nähdään Pirkko Saision romaanin Betoniyö (Kirjayhtymä, 1981) valkokangassovitus.

Syksyllä 2022 Kino Kuutamo -elokuvanäytösten teemana on kirjoihin pohjautuvat elokuvat. Ensimmäisenä nähdään Pirkko Saision romaanin Betoniyö (Kirjayhtymä, 1981) valkokangassovitus.

Nuori miehenalku katsoo peiliin, näky sumenee vesihöyryn taakse. Simon (Johannes Brotherus) kasvot vangitsevat katsojan heti ensimmäisistä unenomaisista kuvista alkaen. Mitä Simo itse näkee peilissä tuon kohtalokkaan yön edetessä kohti tuhoisaa loppuaan?

Päähenkilö on teini-ikäinen Simo, jonka äiti työntää pitämään viimeisen kesäyön ajan huolta isoveljestä, joka on lähdössä suorittamaan vankilatuomiota. Kuvioon liittyy vastapäiseen taloon matkalta palaava naapuri, jota kohtaan Simo tuntee halveksuntaa, pelkoakin, mutta ehkä myös salaista kiinnostusta.

Saision romaanin rouhea dialogi siirtyy luontevasti valkokankaalle. Simoa esittävän Brotheruksen replikoinnissa yhdistyy nuoruuden herkkä epävarmuus maskuliinisuutta tavoittelevaan kovuuteen. Visuaalisesti elokuva on verraton: vahvasti kontrastinen kuva on maagista, ajoittain henkeäsalpaavaa katsottavaa.

“Johannes Brotherus on täysiosuma Simon rooliin: herkkä, tarkka ja uskottava. Hänen tulkitsemanaan Simon teot ja tunteet eivät kaiu vain helsinkiläislähiön näköalattomuutta ja yksinäisyyttä, vaan muuttuvat yleismaailmallisiksi. Simon kaltaisia poikia – toiveikkaita, alttiita, hauraita – on maailma täynnä.” (Niina Holm, Episodi, 2013)

Elokuvahistorian asiantuntija FT Harri Kilpi johdattaa illan elokuvaan klo 17–17.45. Luennon jälkeen klo 18 alkaa elokuvan ilmaisnäytös.

Suomi, 2013
Ohjaus: Pirjo Honkasalo
Käsikirjoitus: Pirjo Honkasalo, Pirkko Saisio
Pääosissa: Johannes Brotherus, Jari Virman, Anneli Karppinen, Juhan Ulfsak
Kesto: 1 t 36 min
Ikäraja: 12
Kieli: suomi
Tekstitys: ruotsi

Yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa.

Maksuttomat maanantait on sarja Kanneltalon maanantai-iltojen ilmaistapahtumia. Tapahtumien joukkoon mahtuu keikkoja, kirjailijavierailuja, elokuvia ja yhteislauluiltoja. Nimensä mukaisesti, kaikille avoimiin Maksuttomat maanantait -tapahtumiin ei ole pääsymaksua. Käynnistä viikkosi kulttuurilla Kanneltalossa!

Sulje