Kylmäketju + Murros – Tanssin Voima Festivaali

Klaneettitie 5, 00420 Helsinki
Kanneltalo

Koreografi Ninni Perkon tanssielokuva käsittelee ylisukupolvista hiljaisuutta. Valkokankaalla nähdään joukko 25–90-vuotiaita naisia.

Koreografi Ninni Perkon tanssielokuva käsittelee ylisukupolvista hiljaisuutta. Valkokankaalla nähdään joukko 25–90-vuotiaita naisia.

Ninni Perko ammentaa elokuvan materiaalin alitajuntaisesta, kehollisesta kokemuksesta sekä sukunsa historiasta. Elokuva kommentoi vallankäytön historiaa naisen ruumiin kautta.

Akateemikko Marjo Kuuselan, Ninni Perkon, Krista-Julia Arpon ja yli 30 naisen tulkitsema Kylmäketju sukeltaa sukujen vaiettuihin tarinoihin ja tuo esiäitien selviytymiskeinojen ja heitä kantaneen voiman vaikutukset tähän päivään.

Elokuvan esiintyjät ovat 25–90-vuotiaita naisia. Liikekieli muodostuu ekspressiivisestä tanssista ja fyysisen teatterin tekniikoista. Estetiikaltaan absurdi maailma juontaa kuvastonsa unien symboliikasta.

Ylisukupolvinen hiljaisuus hämärtää yksilön identiteetin rakentumista. Vaistoamme suvun tabut ja hiljaisuuden, mutta emme pääse koskettamaan niitä konkreettisesti.

Tämä on kuin vailla selitystä mukanamme kulkeva raskas juurakko tai seisova vesi, jonka vaikutusta elämäämme emme ymmärrä.

Kylmäketju-tanssielokuva on osa Juuret-tutkimushanketta. Ajatus hankkeesta syntyi köyhyystutkija, VTT Anna-Maria Isolan ja Ninni Perkon yhteisestä kiinnostuksesta osallisuuden ja osattomuuden periytyvyyteen ja juuritarinoihin.

Isolan mukaan juuritarinoita tutkimalla voidaan saada ymmärrystä siitä, minkä verran suvuissa kerrotut tarinat ja niihin sisältyvä perimätieto auttavat näkemään tai estävät näkemästä mahdollisuuksia tässä hetkessä.

Juuritarinoiden parissa työskentelemällä voidaan löytää keinoja ylisukupolvisen osattomuuden vähentämiseen. Isola tekee Juuret-tutkimusta Turun yliopistolle. Anna-Maria Isolan luento-osuus kiertää elokuvan mukana.

Kantaesitys Kuopio Tanssii ja Soi -festivaali 28.11.2020

Työryhmä

Esiintyjät Marjo Kuusela, Ninni Perko,
Krista-Julia Arppo ja Anne Laatunen, Anneli Mäkinen,
Berit Söderholm, Bitte Hokkanen, Eevi Heinonen,
Heli Siikamäki, Heli Vanhanen, Irma Marttila,
Jaana Eloranta, Kati Kuikka, Kirsti Aaltonen,
Kyllikki Joukama, Leena Brandt, Leena Ström,
Leeni Siikaniemi, Maisa Laine, Marja Mesimäki,
Marjatta Leivo, Marjo-Riitta Ventola, Mervi Leivo,
Päivi Repo, Ritva Sellman, Satu Tukiainen,
Sinikka Sihvo, Sirkku Kuusava, Sirpa Häkli,
Sisko Kinnunen, Tanja Ahola, Tiina Karvinen,
Tuula Alen, Varpu Kähäri

KÄSIKIRJOITUS Ninni Perko ja Juha Ilmari Laine
OHJAUS Juha Ilmari Laine ja Ninni Perko
KOREOGRAFIA Ninni Perko
LIIKEMATERIAALI Ninni Perko ja esiintyjät
MUSIIKKI Petra Poutanen ja Jarmo Saari
KUVAUS JA LEIKKAUS Juha Ilmari Laine
PUKUSUUNNITTELU Juulia Järvinen ja Ninni Perko
ASIANTUNTIJA Anna-Maria Isola
GAFFER Janne Häkkinen
PUVUSTUS, OMPELU, HUOLTO Juulia Järvinen
KÄSITYÖT esiintyjät ja Juulia Järvinen
MUSIIKIN MIKSAUS Samuli Kosminen, Ulappa
TUOTTAJAT Juha Ilmari Laine, Ninni Perko
TUOTANTO Sivuun Ensemble ry Yhteistyössä hankekoordinaattori Mervi Leivo,
Iloa arkeen pysäkkitoiminta, Käpyrinne ry

--

Murros

Humoristinen tanssiteos käsittelee käyttäytymisetikettiä, joka periytyy sukupolvelta toiselle.

Murros on koreografi, tanssitaiteilija Ninni Perkon, koreografi, akateemikko Marjo Kuuselan ja tanssija Krista-Julia Arpon absurdi sukellus ylisukupolvisesti siirtyviin käyttäytymisnormeihin.

Kontrollin ja kulissin ylläpitämistä sekä nonverbaalista valtaa käsittelevä tanssiteos pohjautuu rakenteelliselle improvisaatiolle.

Lavalla nähdään kolme naista ja kolme tuolia. Murroksen kolmikko haastaa myös yleisönsä mukaan etiketin säilöntään. Kyttäämisen ja oikein tekemisen perinteiden vaaliminen on hioutunut sukupolvien saatossa järkähtämättömään huippuunsa, vai onko?

Murros on Perkon Kylmäketju-tanssielokuvan rinnalla kulkeva hersyvän humoristinen näyttämöllinen osio. Teos on valmistettu elokuvan prosessista innoittuneena.

Murroksessa elokuvan kolmea sukupolvea edustava naistrio lihallistuu näyttämölle. Fyysinen teos ja elokuva ovat osa Turun yliopiston Juuret-tutkimushanketta.

Yhteiskesto: 45 min

Sulje