Läpinäkyvyydestä -esitys – Todellisuuden tutkimuskeskus

Kaikukatu 4, Helsinki, 00530 Helsinki
Caisa

Läpinäkyvyydestä on esitystaideteos ja taiteellinen tutkimusprojekti, joka tarkastelee nyky-yhteiskuntaa läpäisevää avoimuuden ihannetta.

Läpinäkyvyydestä on esitystaideteos ja taiteellinen tutkimusprojekti, joka tarkastelee nyky-yhteiskuntaa läpäisevää avoimuuden ihannetta.

Työn ytimessä on ristiriitainen, ehkä myös lapsenomainen tarve: tulla nähdyksi, mutta pysyä piilossa.

Arkielämän ja taiteen rajapinnoilla liikkuva teos ei esitä valmiiksi pureskeltuja väittämiä, vaan kutsuu yleisön pohtimaan aihetta kanssaan. Minkälaiseen leikkiin läpinäkyvät tilat ja materiaalit kutsuvat? Millä tavoin ihmisruumis – eri aistein koettuna – on läpinäkyvä, avoin tai rehellinen? Miten esiintyä läpinäkyvästi, omat ja ympäristön odotukset täyttävällä tavalla?

Teos on inspiroitunut filosofi Byung-Chul Hanin pamfletista The Transparency Society. Hanin mukaan elämme yhteiskunnassa, jossa jatkuvasta vuorovaikutuksesta on muodostunut kyseenalaistamaton ihanne. Han kytkee läpinäkyvyyden esimerkiksi ihmissuhteisiin, rinnastaa sen vertauskuvallisesti pornografiaan, ja nostaa esiin kysymykset vallasta, kontrollista ja luottamuksen puutteesta: "Läpinäkyvä suhde on kuollut suhde, vailla minkäänlaista viehätystä ja elinvoimaa."

Läpinäkyvyydestä lähestyy yhteisesti jaettua todellisuutta leikkikenttänä. Se luo tilaa ja ehdottaa tapoja nähdä totunnainen toisin. Teos paljastaa itsensä yleisölle ja ohikulkijoille prosessin eri vaiheissa lokakuussa 2022 Caisan Galleriassa. Taiteilijat lähestyvät läpinäkyvyyttä ja avoimuutta eri keinoin ja eri näkökulmista viikoittain, yleisölle avoimissa tapahtumissa.

Läpinäkyvyydestä on kolmen esittävän taiteen ammattilaisen yhteinen esitys.

Työryhmä: esitystaiteilija, toimittaja ja esiintyjä Katriina Kettunen (teoksen koollekutsuja), äänisuunnittelija ja esiintyjä Oula Rytkönen, skenografi ja esiintyjä Kristian Palmu.

Työryhmän työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä Koneen Säätiön Saaren kartanon taiteilijaresidenssi.

Läpinäkyvyydestä-aikataulu

La 8.10. klo 18 / Diskurssi ja tila - maksuton
Ke 12.10. klo 13 ja klo 18:00 / Ruumis ja alitajunta
La 15.10. klo 18:00 / Ruumis ja alitajunta
20.10. - 22.10. Klo 13-19 / Pimeys - maksuton
to 27.10. klo 18:00 / Läpinäkyvyydestä: esitys
pe 28.10. klo 18:00 / Läpinäkyvyydestä: esitys
la 29.10. klo 18:00 / Läpinäkyvyydestä: esitys

Liput:
Ruumis ja alitajunta 5 € (sis. palvelumaksun) Lippu.fi
Läpinäkyvyydestä 15 €/10€ (sis. Palvelumaksun) lippu.fi
Dirskurssi ja tila sekä Pimeys -viikko maksuton.

Ikäraja: +12-v
Kieli: suomi/sanaton
Esityksen kesto: n. 1,5 h

Todellisuuden tutkimuskeskus on vuonna 2001 perustettu, Helsingistä käsin toimiva esitystaiteen kollektiivi. Ryhmän yhteinen pyrkimys on havainnoida, kyseenalaistaa ja uudistaa todellisuutta tekemällä esityksiä.