0

Lasten kaupunki

Aleksanterinkatu 16, 00170 Helsinki
Helsingin kaupunginmuseo

Senaatintorin kulmalla Helsingin vanhimmissa kortteleissa sijaitsee siniharmaa Sederholmin talo, jok…

Senaatintorin kulmalla Helsingin vanhimmissa kortteleissa sijaitsee siniharmaa Sederholmin talo, joka valmistui vuonna 1757. Se on Helsingin vanhin talo. Siellä sijaitsee pienimpien kaupunkilaisten oma Lasten kaupunki osana Helsingin kaupunginmuseota. Lasten kaupungissa leikki-ikäiset ja heidän seuralaisensa pääsevät tutustumaan Helsingin historiaan itse kokeillen ja yhdessä puuhaillen.

Lasten kaupungissa voi hypätä hevoskärryihin tai ohjata laivaa 1700-luvun tunnelmissa. Pienimmille museovieraille on oma merellinen leikki-, luku- ja leponurkkaus. Mummolassa saa tutkia 1970-luvun arjen esineitä ja katsoa televisiosta ajan suosikkiohjelmia. Viikonloppuisin mummolassa on mummo tai vaari kotona. 1930-luvun kansakoululuokkaan voi kuvitella tiukkailmeisen opettajan karttakeppeineen.

Tutkittavaa on paljon. Vitriineistä voi bongailla eri aikakausien suosikkileluja pikkuponeista mutanttikilpikonniin ja Tähtien sota -hahmoihin. Sederholmin 1700-luvun puodissa kauppaleikit kukoistavat. Teatterissa on käsinukkeja sekä hauskoja roolivaatteita ja roolikortteja. Kirjoitustaitojaan voi harjoittaa vanhan ajan välineillä hiekkapulpetista rihvelitauluun ja toisaalla leikkiä autoilla tai sisustaa suuren nukkekodin makunsa mukaan.

Lasten kaupungissa kaikkeen esillä olevaan saa koskea. Lapset leikkivät oman vanhempansa tai muun seuralaisensa vastuulla. Tervetuloa tutustumaan Helsingin historiaan omin käsin!

Synttärit museossa!

Lasten kaupunki on jo pitkään ollut suosittu syntymäpäiväjuhlien viettopaikka lapsiperheiden keskuudessa. Myynnissä nyt Synttärit museossa! –juhlapaketit, jotka tarjoavat ikimuistoinen tutustumismatkan Helsingin historiaan päivänsankaria juhlistaen!

Kaupunginmuseo tekee yhteistyötä Helsingin kaupungin lastensuojelun kanssa tarjoamalla juhlapaketteja myös vähävaraisille perheille.⁣

Lastenvaunuille on katos museon sisäpihalla, jonne on kulku Aleksanterinkatu 16:n porttikongin kautta. Vaunut kannattaa jättää parkkiin katokseen ja jatkaa suoraan pääovesta sisään. Lasten kaupunkiin ei tilanahtauden vuoksi pääse lastenvaunuilla, mutta muualla museossa vaunuilla liikkuminen sujuu hyvin. Lasten kaupungin alakerrassa on eväidensyöntitila, jossa voi myös lämmittää ruokaa mikrossa.

<h3 id="videot">Lasten kaupunkiin pääsee myös kotisohvalta. Katso mainiot koko perheen videot!</h3>

 

Lasten kaupunki Osa 1: Johan Sederholmin Helsinki Aikamatka 1700-luvun Helsinkiin alkaa tutustumalla talon rakennuttajan, kauppias Johan Sederholmin värikkäisiin vaiheisiin. Oppaana toimii Jonna Jylhä. Lasten kaupungissa, Helsingin keskustan vanhimmassa kivitalossa, niin lapset kuin aikuisetkin pääsevät tutustumaan entisaikojen kaupunkilaiselämään. Mukaan tarvitset vain uteliaan mielen ja hippusen mielikuvitusta.

 

 

Lasten kaupunki Osa 2: Entisajan ammatteja Aikamatka 1700-luvun Helsingissä jatkuu. Jonna Jylhä johdattaa peruukintekijän ja suutarin verstaille. Kierroksella selviää muun muassa se, miksi entisaikaan käytettiin niin paljon peruukkeja ja mitä tarkoittaa vaaksa. Lasten kaupungissa, Helsingin keskustan vanhimmassa kivitalossa, niin lapset kuin aikuisetkin pääsevät tutustumaan entisaikojen kaupunkilaiselämään. Mukaan tarvitset vain uteliaan mielen ja hippusen mielikuvitusta.

 

 

Lasten kaupunki Osa 3: Satamasta puotiin Laiva on saapunut satamaan ja sen mukanaan tuomat tavarat viedään Jonna Jylhän opastuksella myytäviksi Johan Sederholmin puotiin. Mitähän muuta puodista löytyy? Lasten kaupungissa, Helsingin keskustan vanhimmassa kivitalossa, niin lapset kuin aikuisetkin pääsevät tutustumaan entisaikojen kaupunkilaiselämään. Mukaan tarvitset vain uteliaan mielen ja hippusen mielikuvitusta.

 

 

Vanhan ajan koulu Osa 1: Koulunkäynti ennen vanhaan Entisajan kansakoulussa opettajan sana oli laki ja tottelemattomuudesta rangaistiin. Suvi-Tuuli Waltari kertoo koulunkäynnistä aikana, jolloin oppilaat vastasivat opettajalle aina seisten ja koulupäivät alkoivat aamuhartaudella.

 

 

Vanhan ajan koulu Osa 2: Kirjoitustunti Aikamatka 1930-luvun kansakouluun, jossa harjoitellaan tällä kertaa kaunokirjoitusta. Osallistumista varten tarvitset vain kirjoitusvälineet. Opettajana toimii Suvi-Tuuli Waltari.

 

 

Vanhan ajan koulu Osa 3: Terveystunti Aikamatka 1930-luvun kansakouluun, jossa oppitunnin aiheena on tällä kertaa terveys. Ruumiin ja sielun puhtauden ja terveyden vaaliminen oli ennen tärkeä osa opetusta. Oikean yskimistavan ja käsienpesun muistaminen pelastavat henkiä tänäänkin.

 

 

Lasten kaupunki: Mummola Annina Wallner esittelee mummolaa, jossa aika on pysähtynyt 1970-luvulle. Televisiosta löytyi silloin vain kaksi kanavaa ja puhelimella soittaessa piti aina jokainen numero pyörittää erikseen.

 

 

Tekijätiedot