Meistä – About Us – Aleksandra Lemken valokuvanäyttely

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Aleksandra Lemken valokuvia etnisiin vähemmistöihin kuuluvista ja rodullistetuista LHBTIQ+-ihmisistä Suomessa.

Aleksandra Lemken valokuvia etnisiin vähemmistöihin kuuluvista ja rodullistetuista LHBTIQ+-ihmisistä Suomessa.

Meistä – About Us on Aleksandra Lemken valokuvanäyttely, jonka tavoitteena on voimauttaa ja lisätä etnisiin vähemmistöihin kuuluvien ja rodullistettujen sateenkaari-ihmisten näkyvyyttä Suomessa.

Näyttely haastaa sateenkaariyhteisön valkoisuuden ja tuo näkyviin yhteiskunnassamme ilmenevän moniperustaisen syrjinnän sekä tarinoita, jotka kuuluvat myös sateenkaari-Suomeen.

Meistä – About Us haluaa herättää sekä etnisiä että sateenkaarevia vähemmistöjä pohtimaan monimuotoisuutta yhteisöjen sisällä, kannustaa suurta yleisöä keskustelemaan vähemmistöjen kokemasta syrjinnästä sekä edistää vastakkainasettelujen purkamista – ihmisillä voi olla monenlaisia identiteettejä ja yhdenvertaisuus tulisi olla tavoitteena taustoista riippumatta.

“Sukupuoli-identiteetti ja seksuaalisuus molemmat ovat hyvin liukuvia minulle. Juuri nyt näen ne enemmän matkana ilman tarkkaa päämäärää mutta pysähdyksin, jotka määrittävät kulkemaani suuntaa. Suunta saattaa vaihtua, muttei mikään pysähdys ole turha tai loputon.

Olen edelleen matkan alussa itseni löytämiseen eikä minulla ole selkeitä vastauksia vielä hetkeen. Tämä näyttely ja täysivaltainen kokemus ovat vahvistaneet minua epätarkassa identiteetissäni: on ok, ettei tiedä tarkalleen, mutta voi antaa itsensä olla olemassa ruskeana, ei-binäärinä, biseksuaalina yksilönä nyt ja tajuta loput myöhemmin.” – Jay

Homoseksuaalisten tekojen dekriminalisoinnista on Suomessa kulunut 50 vuotta. Tästä lähtien sateenkaari-ihmisten näkyvyys ja oikeudet ovat vahvistuneet, mutta merkittävistä edistysaskelista huolimatta työtä tarvitaan edelleen, jotta kaikkien sateenkaari-ihmisten oikeudet toteutuvat.

Aleksandra Lemke (s.1989) on puolalaistaustainen vantaalainen ammattilaisvalokuvaaja, joka on erikoistunut muotokuva- ja muotivalokuviin. Ihmiset, vaatteet, paikat ja luonnonvalo toimivat hänen inspiraationsa lähteinä.

Näyttelyhankkeen ovat toteuttaneet oikeusministeriön tuella Seta, Etelä-Suomen Etno, Helsinki Pride -yhteisö ja Helsingin kaupunki yhteistyössä kulttuurikeskus Caisan ja Stoan kanssa.

Näyttely on avoinna Stoan aukioloaikojen mukaan.

Sulje