Valokuva Sivuvalo Platform ry, Rosebud Kirjakauppa (c) Jose Luis Rico

Meksikolainen luonto

Kaisaniemenkatu 5, 00100 Helsinki
Rosebud Sivullinen

Meksikolainen luonto - ympäristötuho ja biodiversiteetti Latinalaisamerikkalaisessa kirjallisuudessa

Meksikolainen luonto - ympäristötuho ja biodiversiteetti Latinalaisamerikkalaisessa kirjallisuudessa

Meksiko on yhtä aikaa yksi maailman viidestä megadiversisesta maasta ja vuosisatoja kestäneen ympäristötuhon paikka. Euroopan maatalouden ja arkkitehtuurin maahantuonti synnytti odottamattomia tuloksia uudessa maaperässä ja muutti ekosysteemien tasapainoa. 

Latinalaisen Amerikan kirjallisuus on dokumentoinut nämän yhteiskuntien ristiriitaisia luontosuhteita. Tämä ristiriita ilmenee konkistadorin kronikoista itsenäisyyden jälkeiseen kansanrakennukseen ja 1900-luvun epäonnistuneisiin modernisointiprojekteihin. 

Uusimmassa kirjassaan Historia de nuestro futuro (2019) Diego Olavarría luotaa meksikolaista biologista monimuotoisuutta esihistoriasta nykypäivään tieteen ja taiteiden avulla. Tässä Sivullisen keskustelussa Olavarría ja moderaattori pohtivat luonnonkokemusta latinalaisamerikkalaisessa kirjallisuudessa etsien samalla risteys- ja kontrastikohtia suomalaisen kulttuurin kanssa sekä yhteyksiä laajempiin sivistysprosesseihin.

Diego Olavarría (México, 1982) on kronikoitsija ja esseisti. Hän kirjoittaa matkakertomuksia, esseitä ruoasta ja kronikoita luonnosta, joissa yhdistyvät yhteiskunnalliset ja poliittiset näkökulmat. 

Rosebud Sivullinen

3.10.2022 klo 17-18

Vapaa pääsy

Sulje