Valokuva Kamariorkesteri Avanti! (c) Marco Borggreve
Modernismin klassikot: Stockhausen & Ligeti
Avanti tarttuu joulukuussa modernismin klassikoihin, joiden merkitys luovan ajattelun avartajina on tunnustettu, mutta joita silti kuullaan harvoin.
Avanti tarttuu joulukuussa modernismin klassikoihin, joiden merkitys luovan ajattelun avartajina on tunnustettu, mutta joita silti kuullaan harvoin. Viisikymmentä vuotta sitten musiikissa etsittiin vapautta laajemmalla spektrillä kuin nykyisin, mutta siihen liitettiin myös epäilyä ja pohdiskelua. Karlheinz Stockhausen ja György Ligeti liikkuivat päättelyssään eri suuntiin, mutta molempien teokset ovat yhtä lailla virtuoosisia ja futuristisia.
Stockhausen vieraili Suomessa usein 1950- ja 60-luvuilla ja hänen pianokappaleensa IX (1961) edustaa yksittäisiin ääniin ja taukoihin keskittyessään eräänlaista protominimalismia. Stockhausenin Tierkreis (”Eläinrata”, 1975) käy puolestaan läpi 12 horoskooppimerkkiä yksinkertaisiin sävelmiin pohjautuvilla muunnelmilla, joiden esitysvälineistön esittäjät saavat päättää itse.
Stockhausenin ”Eläinrata” huokuu viidenkymmenen vuoden takaista vapauden tunnetta ja tulevaisuusoptimismia. Sosialistisesta Unkarista paennut Ligeti arvosti vapautta vähintään yhtä paljon, mutta oli johtopäätöksissään kriittisempi. Continuumissa (1968) cembalolle äärimmäisen tiheään toistuvista sävelistä syntyy jatkumo, jossa kontrolli ja tarkkuus saavat pakkoneuroottisia piirteitä. Myös Kamarikonsertossa (1970) kaikki on sävelletty piinallisen tarkasti, mutta lopputulos on silti salaperäinen ja surrealistinen.
Taavi Oramo, kapellimestari
Sanni Antikainen, cembalo
Mariola Aniolek, piano
Kamariorkesteri Avanti!
Ohjelma:
Karlheinz Stockhausen (1928–2007): Tierkreis
Karlheinz Stockhausen: Klavierstück IX
György Ligeti (1923–2006): Continuum cembalolle
György Ligeti: Kamarikonsertto
Ritarihuone
12.12.2021 klo 18
Liput 15-30€ Lippupisteestä, kesto 1 h 30 min, sis. väliajan