Naapurini Totoro (1988) – Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Hayao Miyazakin kolmas pitkä elokuva on Studio Ghiblin tuotannon hurmaava peruskivi ja ehkä kaikkein kallisarvoisin elokuva-aarre.

Hayao Miyazakin kolmas pitkä elokuva on Studio Ghiblin tuotannon hurmaava peruskivi ja ehkä kaikkein kallisarvoisin elokuva-aarre.

Hayao Miyazakin kolmas pitkä elokuva Naapurini Totoro on Studio Ghiblin tuotannon hurmaava peruskivi ja ehkä kaikkein kallisarvoisin elokuva-aarre. Totoro-hahmo on myös koko Ghiblin uusi logo. Totoron nostalginen, 30-luvun Showaan sijoittuva luonnonläheinen maailma ja tarina uuteen taloon muuttavista siskoksista sekä viereisessä metsässä elävistä maagisista karvaturreista sisältää useita Miyazakin tuotannon kantavia teemoja.

Naapurini Totoro on kunnianosoitus luonnonvoimille. Miyazaki kertoo tarinan uuteen kotiin – jossa ainakin melkein kummittelee – ja läheiseen metsään tutustuvien 10- ja 4-vuotiaiden tyttöjen näkökulmasta. Totoro ei ole kiinnostunut aikuisesta pyrkimyksestä järjestykseen tai logiikkaan. Totoro jakaa hyvää mieltä edesvastuuttoman omapäisesti ja mielivaltaisesti. Totoro on kuin säätila, mahdoton ennustaa. Sen mukaan on vain elettävä. Sen viehätysvoimaa ei voi mitenkään kiertää eikä väistää. Totoro on maailmanlaajuinen ilmiö. Kerrankin elokuva, joka sopii taatusti kaikenikäisille.

Mika Siltala (R&A-katalogi 2017)

Teema: R&A Trailblazers
Maa: Japani
Ohjaus: Hayao Miyazaki
Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
Näyttelijät: Noriko Hidaka, Chika Sakamoto, Tatsuo Kusakabe
Tuotanto: Tôru Hara, Ned Lott / Tokuma Japan Communications, Studio Ghibli, Nibariki
Kesto: 86 min
Ikäraja: S

Alkup. nimi: Tonari no Totoro
Kieli: japani
Tekstitys: ruotsi, suomi
Levittäjä: Cinema Mondo
Kuvaus: Hisao Shirai, Mark Henley
Leikkaus: Takeshi Seyama
Musiikki: Joe Hisaishi

Sulje