Neptune Frost (2021) – Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Afrofuturistisessa musikaalissa kobolttikaivostyöntekijä ja intersukupuolinen hakkeri löytävät toisensa kapinallisyhteisössä ja yhdistävät voimansa saadakseen äänensä kuuluviin.

Afrofuturistisessa musikaalissa kobolttikaivostyöntekijä ja intersukupuolinen hakkeri löytävät toisensa kapinallisyhteisössä ja yhdistävät voimansa saadakseen äänensä kuuluviin.

”Ehkä kysyt itseltäsi, mitä hittoa tämä on. Onko tämä runoilijan ajatus unesta?” Näin pohditaan yhdysvaltalaisen Saul Williamsin ja ruandalaisen Anisia Uzeymanin ohjaaman afrofuturistisen musikaalin Neptune Frostin alussa. Kysymys sanoittaa myös katsojan tunteita, kunnes suuri kuva alkaa hahmottua.

Matalusa näkee läheltä, kun hänen veljensä Tekno kuolee työskennellessään kobolttikaivoksessa. Samaan aikaan intersukupuolinen hakkeri Neptune joutuu jatkuvien lähentely-yritysten kohteeksi. Matalusa ja Neptune pakenevat tahoillaan kotikylistään, ja unet johdattavat vääryyttä kokeneet sielut yhteen, mystisen kapinallisyhteisön luokse. Matalusan ja Neptunen yhteys herättää yhteisöä ympäröivän teknologian henkiin – ja saa yhteisön äänen kuuluville.

Sci-fi-elementteineen, lo-fi-neonvaloineen ja afrosta ammentavine musikaalinumeroineen Neptune Frost uudistaa paitsi käsitystä musikaalista genrenä, myös läntistä käsitystä Ruandasta. Kuten elokuvassa todetaan, ruandalaisen kobolttikaivostyöntekijän veri ja hiki virtaavat lännen älypuhelinteknologian vuoksi. Nyt he, jotka mahdollistavat kommunikaatioteknologian lännessä, saavat vuoron puhua.

Juulia Jaulimo

Teema: African Express
Maa: Kanada, Ranska, Ruanda
Ohjaus: Anisia Uzeyman, Saul Williams
Käsikirjoitus: Saul Williams
Näyttelijät: Cheryl Isheja, Eliane Umuhire, Bertrand Ninteretse
Tuotanto: Lin-Manuel Miranda, Stephen Hendel / 5000 Broadway Productions, Carte Blanche, Swan Films
Kesto: 105 min
Ikäraja: K12

Kieli: englanti, kinyarwanda, kirundi, ranska, swahili
Tekstitys: englanti
Levittäjä: Kino Lorber
Kuvaus: Anisia Uzeyman
Leikkaus: Anisha Acharya
Musiikki: Saul Williams
Äänisuunnittelu: Blake Leyh
Lavastus: Cedric Mizero
Pukusuunnittelu: Cedric Mizero
Maskeeraus: Tanya Melendez

Sulje