Paweł Althamer: Seitsemän vankia

Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki
HAM Helsingin taidemuseo Tennispalatsi

Paweł Althamerin teos Seitsemän vankia on esillä HAM-salissa 18.

Paweł Althamerin teos Seitsemän vankia on esillä HAM-salissa 18.1.–20.2.2022. Teos tilattiin ensimmäiseen Helsinki Biennaaliin ja ostettiin biennaalin päätyttyä HAMin kokoelmaan. Kokoelmaan hankittiin biennaalista myös useita muita teoksia sekä joitakin luonnoksia ja dokumentaatioita, joista osa nähdään HAMissa myöhemmin. Lisäksi kolme Helsinki Biennaalissa nähtyä teosta jää Helsingin kaupunkitilaan julkiseksi taiteeksi.

Paweł Althamer teki Helsinki Biennaaliin kaksi elokuvaa yhteistyössä Suomenlinnan avovankilan vankien ja taiteilijaystäviensä Leszek Molskin ja Jacek Taszakovskin kanssa. Virtuaalitodellisuuden keinoin esitettävässä fantasiassa vangit – heidän joukossaan Althamer – vapautuvat kahlitusta ympäristöstään ja löytävät pakomatkallaan yhteyden luontoon ja itseensä. VR-elokuvan syntyprosessia taltioivassa dokumentissa vangit kertovat elämästään, toiveistaan ja vapaudesta. Filmien kaksi erilaista todellisuutta ja kerrontatapaa toimivat empatiaharjoituksina. Ne tarjoavat katsojalle erilaiset kokijan roolit ja samaistumisen asteet: hän voi joko imeytyä osaksi humoristista seikkailua tai muodostaa kantansa todellisen elämän ihmiskohtaloihin. Kuvaukset tehtiin Vallisaaressa ja muualla Helsingissä syksyllä 2019.

Paweł Althamer: Seitsemän vankia, 2021HAM-sali 18.1.–20.2.2022VR-elokuva (n. 15 minuuttia) ja dokumentaarinen filmi (n. 23 min luuppina)Esitysajat museon aukioloaikoinaVapaa pääsy