Valokuva Munkkiniemen Taidelainaamo ja Kehys (c) Markus Koistinen

Pentti Kaskipuro, maalauksia

Munkkiniemen puistotie 7, 00330 Helsinki
Munkkiniemen Taidelainaamo ja Kehys

Pentti Kaskipuron maalauksia kuudelta vuosikymmeneltä (1954 – 2006)

Pentti Kaskipuron maalauksia kuudelta vuosikymmeneltä (1954 – 2006)

Pentti Kaskipuro (1930 – 2010) oli suomalainen taidegraafikko ja taiteen professori. Kaskipuro oli hiljaisen ja rauhallisen kuvan mestari. Hän kuvasi arkisia esineitä valon ja varjon juhlallisessa läsnäolossa. 

Taiteellisen työnsä ohella Kaskipuro toimi grafiikan opettajana. Outi Heiskanen, Elina Luukanen, Marjatta Nuoreva, Marjatta Hanhijoki ja Esa Riippa kutsuivat häntä Mestari K:ksi. He olivat kaikki yhtä mieltä siitä, miten valtava vaikutus Kaskipurolla oli heidän taiteilijan uralleen. 

Kaskipuron öljyväriteoksissa toistuvat samat teemat kuin hänen grafiikassaan – niissä näkyy sama rakkaus yksittäisiin esineisiin ja pieniin yksityiskohtiin. Myös teosten tunnelma on hyvin samankaltainen kuin grafiikanlehtien. Kaskipuron hienoista öljyväriteoksista näkyy selvästi, että Mestari K olisi voinut tehdä loistavan uran myös taidemaalarina. 

Kaskipuron öljyväriteokset on erittäin harvinaisia. Kansallisgallerian kokoelmissa Ateneumissa on yli 400 grafiikanlehteä Kaskipurolta, mutta vain 27 maalausta. Munkkiniemen Taidelainaamossa on nyt esillä kuusitoista Kaskipuron öljyväriteosta kuudelta eri vuosikymmeneltä. 

Esillä on myös Jaakko Mattilan vesiväriteoksia ja Jaro Palmun maalauksia. 

Munkkiniemen Taidelainaamo ja Kehys

15.1.-26.2.2022 ke-pe klo 11-17, la klo 11-15

Vapaa pääsy