PUMPUM-ääniä hyppyrimäeltä – Metsittyvien kuva- ja äänitaiteilijoiden yhteisnäyttely

Ala-Malmin tori 1, 00700 Helsinki
Malmitalo

Pumpum, kuuluu ampumara’alta. Tai ainakin näin luulisin, sillä ampumara’alla yleensä käytetään aseita ja aseista kuuluu pumpum.

Pumpum, kuuluu ampumara’alta. Tai ainakin näin luulisin, sillä ampumara’alla yleensä käytetään aseita ja aseista kuuluu pumpum.

Tältä ampumara’alta sen sijaan ei ole kuulunut pumpum-ääniä enää pian kuuteenkymmeneen vuoteen. Niin kauan ovat saaneet elävät olennot olla Maunulassa ainakin teorian tasolla rauhassa.
Maaperä on kuitenkin pilalla metsäisestä rauhasta ja ampumara’attomuudesta huolimatta. Sotaleikit ja niihin vertautuvat pumpumittelut ovat jättäneet jälkensä maaperään edelleen koholla olevien lyijy, antimoni ja polyaromaattisten hiilivetyjen raja-arvot. Tämän vuoksi alueen marjoja tai sieniä ei suositella poimittavaksi. Lenkkeilijät ja meritaimenet mutkittelevat iloisina pitkin lyijyistä aluetta vailla huolta.

Alueen reunalla on ollut hyppyrimäki, jonka mäkiennätys oli 29 metriä. Tienoilla on nykyään pähkinälehto ja suuri joukko oravia. En tiedä mitä kukaan tulee koskaan tekemään tällä tiedolla, mutta nyt olette sen ainakin kuulleet. Nykyisin alastulorinteessä on huoltotunneli, joka vaikeuttaa mäkihypyn harjoittamista entisestään, joten ennätys pysynee voimassa vielä hyvän aikaa. Maunulanpuisto toimii nykyisin virkistysalueena osana Helsingin keskuspuistoa. Kesäisin polut ovat lenkkipolkuja ja talvisin hiihtolatuja.

PUMPUM-ääniä hyppyrimäeltä on näyttely, joka käsittelee ihmisen käden luontoon jättämää jälkeä ja metsittymistä antroposeenin aikakaudella. Näyttely aukeaa kaupunkimaisemallisesti groteskissa Maunulanpuistossa yhdeksi viikonlopuksi 25.-27.9.2020, ja levittäytyy sieltä Malmitalon Galleriaan 25.9.-17.10.2020 väliseksi ajaksi.
Avainsanat: metsä, ampumarata, hyppyrimäki, myrkyt, hiihto, lenkkeily, pumpum, lyijy, pähkinälehto, koivikko, muutos, mäkiennätys

Näyttelyssä on teoksia seuraavilta kuva- ja äänitaiteilijoilta: Liisa Kevin, Saara Kolehmainen, Terho Korpua, Totti Korpua, Anni Lappalainen, Emilia Liimatainen, Ilja Pippa, Hanna Kaisa Pohjalainen, Milja-Maaria Terho, Tiiu Vainio
Näyttelyn on kuratoinut Totti Korpua. Näyttelyn äänisuunnitelusta vastaa OAKAHTOAKSEH.

Näyttely on avoinna Malmitalon aukioloaikoina.

Sulje