Rimini (2022) – Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Richie Bravon tähti on sammunut jo aikoja sitten, mutta hänen romanttiset balladinsa kaikuvat yhä Riminin autioissa hotelleissa Ulrich Seidlin elokuvassa, joka tuo esiin ryhmämatkailun hellyttävän tragikoomisuuden.

Richie Bravon tähti on sammunut jo aikoja sitten, mutta hänen romanttiset balladinsa kaikuvat yhä Riminin autioissa hotelleissa Ulrich Seidlin elokuvassa, joka tuo esiin ryhmämatkailun hellyttävän tragikoomisuuden.

Iskelmälaulaja Richie Bravon tähti on sammunut jo aikoja sitten, mutta hänen romanttiset balladinsa kaikuvat yhä Riminin rantakaupungin autioissa hotelleissa. Korvausta menetetyistä vuosista vaativan tyttären ilmestyminen kaupunkiin sotkee Richien tiukkoihin esiintymisasuihin ahtautumisen, raha-asioista kinastelemisen ja eläkeläisnaisten vikittelemisen täyttämän elämänrutiinin.

Suosittu turistikohde ja Federico Fellinin kotikaupunki näyttäytyy talvisen usvan läpi aavemaisen nihkeänä elämän ja kuoleman välitilana. Michael Thomasin monitasoinen roolityö naisten sydämiin ja lompakoihin luikertelevana kehäraakkina kannattelee kokonaisuutta hartioillaan samalla itsevarmuudella kuin Richie talvisateesta märkää turkkia.

Mikään aihe ei ole fiktion ja dokumentin välissä soljuvalle itävaltalaiselle Ulrich Seidlille tabu. Mainetta ja palkintoja niittänyt R&A-suosikki (Dog Days, R&A 2002; Paradise: Hope, R&A 2013) on osoittanut ymmärryksensä elämän katkeransuloisia alueita ja kellareihin piilotettuja mielihaluja kohtaan.

Uusimassa elokuvassaan Seidl kuvaa ikäihmisten seksielämää rehellisyydellä, johon harva kykenee. Ikääntymisen ja kuoleman teemat saavat rinnalleen ryhmämatkailun hellyttävän tragikoomisuuden, jonka moni suomalainen varmasti tunnistaa.

Otto Kylmälä

Teema: Avainelokuvat
Maa: Itävalta, Ranska, Saksa
Ohjaus: Ulrich Seidl
Käsikirjoitus: Veronika Franz, Ulrich Seidl
Näyttelijät: Michael Thomas, Tessa Göttlicher, Hans-Michael Rehberg
Tuotanto: Philippe Bober, Michel Merkt, Ulrich Seidl / ARTE, ARTE France Cinéma, Bayerischer Rundfunk
Kesto: 114 min
Ikäraja: K16

Kieli: italia, saksa
Tekstitys: englanti
Levittäjä: Coproduction Office
Kuvaus: Wolfgang Thaler
Leikkaus: Monika Willi
Musiikki: Fritz Ostermayer, Herwig Zamernik
Äänisuunnittelu: Mats Müller
Lavastus: Andreas Donhauser, Renate Martin
Pukusuunnittelu: Tanja Hausner

Sulje