Valokuva Suomen valokuvataiteen museo (c) Sanni Seppo: Jatkuvuus

Ritva Kovalainen & Sanni Seppo: Pohjoistuulen metsä

Mikonkatu 1, Kämp Galleria, 00100 Helsinki
Suomen valokuvataiteen museo K1

Pohjoistuulen metsä on päätösosa Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteelliseen tutkimukseen perustuvalle metsätrilogialle

Pohjoistuulen metsä on päätösosa Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteelliseen tutkimukseen perustuvalle metsätrilogialle, jossa kolmekymmenvuotinen työ metsäaiheiden parissa kiteytyy. Trilogian aiemmat osat ovat suomalaista metsämytologiaa luotaava Puiden kansa (1997) ja metsätalouden varjopuolia kuvaava Metsänhoidollisia toimenpiteitä (2009).

Pohjoistuulen metsä on kuvaus Suomen luonnonmetsistä elämää ylläpitävänä monimuotoisena tilana. Se kuvaa niitä rikkaita ekosysteemejä, joita pohjoiset havumetsät parhaimmillaan ovat. Näyttelyssä käsitellään myös metsäluonnon uhanalaistumista ja häviämistä.

Luonnonmetsä tarkoittaa metsää, jossa monimuotoisuutta ylläpitävät piirteet ovat yhä tallella. Eri-ikäiset ja erilajiset puut ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. Luonnonmetsät ovat tuhansien kasvien, sienten, eläinten, alkueliöiden, arkkien ja bakteerien muodostamia eliöyhteisöjä. 

Valtaosa metsistä on tehometsätaloudesta johtuen muuttunut olennaisesti erilaisiksi kuin mitä ne olisivat luonnostaan. Luonnontilaisia eli koskemattomia metsiä on metsistä enää vain noin 1%. Metsiä, joissa ihmistoiminnan vaikutus ei ole ratkaisevasti muuttanut luonnonmetsän rakennetta ja lajistoa, on vielä jäljellä hiukan enemmän. Nekin yhä hupenevat hakkuissa.

Näyttelyn kuvat ovat pääosin suojelualueilta itärajan tuntumasta Pohjois-Karjalasta Lappiin. Muualla Suomessa on enää jäljellä vain pieniä erillisiä luonnonmetsäsirpaleita.

Näyttely kehottaa katsojaa tunnistamaan eron luonnonmetsän ja talousmetsän välillä – puhumaan metsistä etuliittein, sillä tapa puhua yleisesti vain “metsistä” estää näkemästä metsäluonnon todellista tilaa.

Suomen valokuvataiteen museo, K1

10.6.-2.10.2022 ma-pe klo 11-20, la-su klo 11-18

Liput 12/6€, alle 18-v. vapaa pääsy

Sulje