Ruiskumestarin talo: Runo – Näky – Huumaus. Tanssidramaattinen sarja.

Aleksanterinkatu 14-18, 00170 Helsinki
Helsingin kaupunginmuseo

Tule kokemaan runotanssiteos Ruiskumestarin talon pihalla lauantaina 27.8. klo 12–17. Tänä vuon…

Tule kokemaan runotanssiteos Ruiskumestarin talon pihalla lauantaina 27.8. klo 12–17.

Tänä vuonna tulee 125 vuotta tanssitaiteilija Martta Bröyerin (1897–1979) syntymästä. Modernin tanssin pioneereihin Suomessa kuulunut Bröyer loi 1920–30-luvuilla oman tyylinsä, jossa tanssia säesti runonlausunta. Aikoinaan ristiriitaisen vastaanoton saanut taidemuoto innoittaa nyt tämän päivän tekijöitä, tanssitaiteilija Tiia Hämäläistä ja äänitaiteilija Marika Hyväristä.

He ovat luoneet runotanssiteoksen, jossa Bröyerin käyttämät runot kohtaavat nykyrunouden ja hänen liikekielensä vaikutteet sulautuvat nykytanssiin. Johdannoksi kuullaan Martta Bröyerin elämästä ja urasta, johon kuului tanssin lisäksi myös hänen vanhan sukutalonsa pelastaminen nykyisin Ruiskumestarin talona tunnetuksi museoksi. Esitys on toteutettu yhteistyössä Runokuu-festivaalin kanssa.

Esitysajat la 27.8. 

klo 12–13 klo 14–15 klo 16–17

Sateen sattuessa esitys pidetään Helsingin kaupunginmuseon aulassa, Aleksanterinkatu 16.

Vapaa pääsy. Tervetuloa!

--

Tiia Hämäläinen on helsinkiläinen tanssitaiteilija. Hän on valmistunut tanssitaiteen maisteriksi Teatterikorkeakoulusta 2005 ja tanssipedagogiksi (AMK) Kuopiosta 2003. Hämäläinen on toiminut monipuolisesti tanssin kentällä niin tanssijana, opettajana, kouluttajana kuin koreografina erilaisissa konteksteissa. Oman taiteellisen työnsä lisäksi hän toimii tanssijana Tanssiteatteri Sivuun Ensemblessa ja baletin- ja nykytanssinopettajana Helsingin tanssiopistossa. Hämäläinen sukeltaa töissään tanssin, kuvan, tekstin ja äänen dialogisuuteen sekä pohtii liikkeen ja pysähtyneisyyden vuorottelua, hetkessä olemista.

Marika Hyvärinen on vantaalaistunut ääni- ja säveltaiteilija, joka on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2015. Hyvärinen tekee äänitaidetta, sovituksia, sävellyksiä sekä installaatioita, osallistuu videotaideprojekteihin sekä performansseihin ja opettaa musiikkia freelancerina. Hyvärinen on kiinnostunut musiikin kerrostumien pöyhimisestä ja väärinkäyttämisestä sekä hauraiden ja katoavien äänien työstämisestä eri medioita hyödyntämällä.

Katso myös: Runo liikuttaa -runotanssityöpaja 26.8. Hakasalmen huvilassa

 

Kuva: Ivar Helander 1927 / Helsingin kaupunginmuseo

Sulje