Valokuva Seurasaarisäätiö (c) Eila Rekola

Seurasaaren pääsiäiskokot 2022

Seurasaarentie 15, 00250 Helsinki
Seurasaari

Pohjalaisen perinteen mukaan "lankalauantaiehtoo" on vuoden huonomaineisin ajankohta ja silloin on syytä polttaa tulia.

Pohjalaisen perinteen mukaan "lankalauantaiehtoo" on vuoden huonomaineisin ajankohta ja silloin on syytä polttaa tulia. 

Elävän tulen ja kitkerän savun uskottiin pitävän noidat ja trullit loitolla, joiden toiminta kohdistui etupäässä karjaonnen pilaamiseen. Kokon poltolla haluttiin myös turvata hyvä sato ja runsas karjananti.

Kokkojen loimua pääsee ihailemaan Juhlakentällä, kun pienempi narrikokko sytytetään lankalauantaina klo 18.30 ja vähän sen jälkeen syttyy varsinainen pääsiäiskokko. Pääsiäiskokoille odotellaan saapuvaksi trulleiksi pukeutunutta pikkuväkeä, jotka voivat halutessaan esittää lauluja ja runoja. Viisi parasta asua palkitaan pienellä palkinnolla.

Juhlakentän grillipaikalla voi paistella omia eväitä tai ostaa Juhlakentän kioskista kylmiä ja kuumia juomia, pikkupurtavaa sekä kylmiä makkaroita grillattavaksi. Tervetuloa ulkoilemaan ja ihailemaan kokkoja! Vapaa pääsy. Tilaisuuteen kannattaa varustautua vallitsevan säätilan mukaan.

Pääsiäiskokkoperinne elää edelleen Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjanmaalla. Perheiden omien kokkojen polton välityksellä perinne siirtyy lapsille ja kyläkokkojen välityksellä kaiken ikäisille. Kokkojen polttoon ja trulleihin liittyvää uskomusperinnettä kerrotaan myös yhä, joka siirtää suullista perinnettä eteenpäin. 

Seurasaaren ulkomuseo, Juhlakenttä
16.4.2022 klo 18.30

Vapaa pääsy

Bussi 24S liikennöi välillä Asema-aukio-Seurasaari 12 min. välein alkaen klo 17.30. Viimeinen bussi lähtee Seurasaaresta kohti keskustaa klo 22.08. Myös raitiovaunu nro 4 ajaa lähelle Seurasaarta. Paikalle kannattaa saapua julkisilla kulkuvälineillä, sillä Seurasaaren lähettyvillä on hyvin vähän pysäköintitilaa.

Ohjelmamuutokset ovat mahdollisia. Metsäpalovaroituksen voimassaoloaikana kokkoja ei saa sytyttää.