SIIRTYY Anna-Kaisa Hartikainen: Ystävä, tule kahville – Muotokuvia kehitysvammaisten asumisyksiköistä

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Näyttely siirtyy, ajankohta tarkentuu myöhemmin.

Näyttely siirtyy, ajankohta tarkentuu myöhemmin.

Juomisen välissä hän taputtaa käsiään yhteen ja nauraa ääneen. Tapa saattaa olla ongelmallinen esimerkiksi kaupungilla kahvilla käydessä, sillä on yleisesti hyväksyttävää asioida kahviloissa pusero päällä. Toni voi myös turhautuessaan kaataa kahvinsa maahan, tai päälleen, vaikka yleensä kahvittelu sujuukin rauhallisesti. Tonin tapa juoda kahvia on mielestäni hauska, ja saa minut kysymään: miksi ei? Kehitysvammaisia, autistisia ihmisiä ei kiinnosta yhteiskunnassa määritelty normaali, eikä yhteiskunnan tahti. Ja se on minusta ihanaa.

Kehitysvammaisia autisteja ei juurikaan näe kaduilla tai keskustoissa. Mietin monesti sitä, että he jäävät yhteiskunnassamme niin piiloon, sanattomiksi - moni ei konkreettisesti osaa puhua. En tiedä harmittaako asia niinkään ihmisten itsensä takia - moni tästä ihmisryhmästä ei kaipaa yhteiskunnassa nähdyksi tulemista. Asia harmittaa enemmän itsensä yhteiskunnan takia, sillä se jää eittämättä vajaaksi ja köyhemmäksi ilman näiden ihmisten näkymistä juuri missään. Tämän vähemmistöryhmän joukossa on uskomattoman hauskoja, karismaattisia, lahjakkaita, rohkeita ja ihmeellisen uniikkeja yksilöitä. Heidän tapansa olla tässä maailmassa on monin tavoin erilainen kuin se, mihin meidät on tässä kulttuurissa totutettu. Tämä muotokuvaprojekti sai alkunsa silkasta jakamisen halusta, ja lisäksi omasta henkiökohtaisesta kiinnostuksestani kuvata ihmisyyttä juuri öljyväreillä.

Valokuvatessani Jaakkoa sekä kahta Aria heidän kotonaan, miehet viettivät aikaa olohuoneessa sohvalla istuen. Kertoivat olevansa ystävykset. Jaakko oli puheliain, hän

toivotti minut tervetulleeksi useita eri kertoja, ja kädestä pitäen toivotti porukan jatkeeksi: ystävä, tule kahville. Hän olisi mielellään tullut kuvattavaksi useita kertoja. Areja hymyilytti. Heidän vieraanvaraisuutensa innoittamana nimesin tämän teossarjan.

Toni riemuitsee kahvin juomisesta. Hän juo kahvinsa usein ilman paitaa, siten että saa kostutettua kätensä kahvikupissa ja valeltua lämmintä kahvia paljaalle vatsalleen, kyljilleen ja käsivarsilleen.

Anna-Kaisa Hartikainen (s.1986)

Asuu ja työskentelee Helsingissä.

Anna-Kaisa on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen Ammattikorkeakoulusta vuonna 2017.

Hän tutkii usein öljyvärimaalauksissaan ihmisiä, joita on nähnyt ympäristöissä, jotka ovat hänelle itselleen tuttuja. Tunnistettavat, kaikille ihmisille yhteiset, mutta jokaiselle uniikit piirteet sekä herkulliset värileikittelyt ovat hänen töissään läsnä.

Hartikainen on toiselta ammatiltaan lähihoitaja, ja on työskennellyt erilaisten ihmisryhmien kanssa kolmentoista vuoden ajan. Suurimman osan tästä ajasta hän on työskennellyt kehitysvammaisten, autististen lasten, nuorten ja aikuisten ohjaajana asumisyksiköissä ja päivätoiminnassa. Työnsä kautta kohtaamansa ihmisyyteen liittyvät haasteet, ihmiselämän haavottuvuus sekä koko elämän taustalla kupliva ilo tuovat mausteensa taiteilijan teoksiin.

Sulje