Sirens (2022) – Helsinki International Film Festival - Rakkautta & Anarkiaa

Kasarmikatu 46-48, 00130 Helsinki
Savoy-teatteri

Lähi-idän ensimmäisen naisten metallibändin Slave to Sirensin perustajajäsenten arkea ja ystävyyttä yhteiskunnallisen epävakauden keskellä intiimisti seuraava dokumentti.

Lähi-idän ensimmäisen naisten metallibändin Slave to Sirensin perustajajäsenten arkea ja ystävyyttä yhteiskunnallisen epävakauden keskellä intiimisti seuraava dokumentti.

Beirutin laitamilta kajahtava thrash metal merkitsee Lähi-idän ensimmäisen naismetallibändin Slave to Sirensin lahjakkaille muusikoille paljon enemmän kuin toivetta rocktähteydestä. Bändin perustajien Lilas Mayassin ja Shery Becharan arkea ja suhteita – yhtä kompleksisia kuin Libanon maana – intiimisti seuraava Sirens kasvaa kuvaukseksi uuden ja monimuotoisen sukupolven unelmista ja itsemäärittelystä sosiaalisen stigman ja yhteiskunnallisen epävakauden keskellä.

Vallankumous kytee alleviivaamattomasti taustalla Lilasin ja Sheryn etsiessä niin bändilleen kuin omille äänillensäkin kaikupohjaa. Thrash metalia Libanonissa soittavalle ei-heterolle naiselle – maan suhteellisesta liberaaliudesta huolimatta – rakenteellisia esteitä on kuitenkin kaikkialla. Heille ”rässin” soittaminen merkitsee luovuuden kanavan lisäksi omaehtoisuutta vastarintana ja samalla toivoa muutoksesta. Selväksi käykin, etteivät he suostu muiden tarinoiden uhreiksi. Toisiaan he kuitenkin tarvitsevat.

Amerikkalais-marokkolaisen Rita Baghdadin hienovaraisesti ohjaama ja kasvukertomuksen tavoin etenevä dokumentti huokuu inhimillistä lämpöä. Samalla tuulettuvat niin arabinaisia, naismuusikoita kuin metallimusiikkiakin koskevat stereotypiat.

Miikka Sipilä

Teema: Hear Me Roar!
Maa: Libanon
Ohjaus: Rita Baghdadi
Käsikirjoitus: Rita Baghdadi
Näyttelijät: Shery Bechara, Lilas Mayassi
Tuotanto: Rita Baghdadi, Camilla Hall / Animal Pictures, Endless Eye Productions, Lady & Bird Films
Kesto: 79 min
Ikäraja: K16

Kieli: arabia, englanti
Tekstitys: englanti
Levittäjä: NonStop Entertainment
Kuvaus: Rita Baghdadi
Musiikki: Jean-Baptiste de Laubier
Äänisuunnittelu: Beso Kacharava

Sulje