Sonja Salomäki: Moido fossiiliutopia!

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Salomäen raanuissa asiat ja oliot ja ihmisen sidonnaisuus ekokriisin ilmenemismuotoihin ja toisaalta asemaan ekosysteemin osana sekoittuvat estottomasti toisiinsa.

Salomäen raanuissa asiat ja oliot ja ihmisen sidonnaisuus ekokriisin ilmenemismuotoihin ja toisaalta asemaan ekosysteemin osana sekoittuvat estottomasti toisiinsa.

Yltäkylläisyydestä ja rajattomien resurssien aikakaudelta on siirrytty rajallisen, kuumenevan ja elinkelpoisuudeltaan uhanalaisen maapallon todellisuuteen. Silti Suomessa ja muissa länsimaissa omituisen ristiriitaisesti arki edelleen sujuu niin kuin ennenkin nopeassa tehokkaassa ja yltiökuluttavassa todellisuudessa.

Moido fossiiliutopia! -näyttelyn raanuissa heijastuu tämänhetkinen epäjohdonmukainen mielenmaisema, jossa monenlaiset suojausmekanismit auttavat kestämään rankkoja uutisia katoavista lajeista ja eri puolilla jylläävistä ekokatastrofeista. Lohdullista tilanteessa on se, että niin moni on huolissaan ja yrittää tehdä edes jotain. Ehkä kaikkea ei vielä ole menetetty.

“Raanujen kuvakielen kautta pyrin myös kurkottamaan tämän hetken normaalin ohi parempaan tulevaisuuteen”, kertoo Salomäki. “Teoksissa näkyvät 2018–2022 aikana tutkijan roolissa käsittelemäni teemat: katoavat talvet, bioenergian ongelmat, fossiilienergian alasajo ja antroposeeni jne., mutta estetiikka, tunne ja intuitio menevät faktojen taiteeseen rutistamisen edelle.

“Teokset on toteutettu kirjonta- ja huovutustekniikalla vanhoihin raanuihin, jotka todennäköisesti on tehty 70-luvulla. Päivitän niihin oman elinaikani ihmiskeskeisen todellisuuden, joka pinnallisesti ei vielä ole muuttunut planeetan hätätilaa vastaavaksi, mutta joka on väistämättä murroksessa.”

Lähivuodet näyttävät millaisia ketjureaktioita, tuhoisia taantumia tai kurotuksia kohti kestävämpää tulevaisuutta lokoisaan fossiiliutopiaan tottunut ihmislaji tuottaa meneillään olevan energiakriisin myötä. Päästäänkö fossiiliutopialle sanomaan hyvästit?

Taiteellista työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Stoan gallerian ala- ja yläkerran näyttelyitä yhdistää temaattinen ja käytännönläheinen taustatekijä. Olavi Fellman ja Satu Söderholm (Ryhmä Riskilä) sekä Sonja Salomäki ovat tutustuneet toisiinsa Eduskuntatalon portailla joka perjantaisissa Fridays For Future -mielenosoituksissa. Kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan vaatimisen lisäksi perjantait portailla ovat merkittäviä kokoontumisia seuraelämän, ajatustenvaihdon ja ideoinnin kannalta – kuten Stoan näyttely osoittaa.