Valokuva Pekka Malinen

Stadin hopeatäplien ja sinisiipisten havainnointihaaste

Tervetuloa mukaan keräämään arvokkaita ja antoisia havaintoja Helsingin päiväperhosista, hopeatäplistä ja sinisiipisistä!

Tervetuloa mukaan Stadin hopeatäplät ja sinisiipiset –havainnointihaasteeseen!

Havainnointikampanja auttaa selvittämään hopeatäpliin ja sinisiipisiin kuuluvien lajien esiintymistä Helsingissä. Luontohavaintojen kerääminen on mukavaa puuhaa ja yhdessä pääsemme paremmin perille siitä mitä näille perhosille Helsingissä kuuluu. Havaintoja lisänneiden kesken arvomme lisäksi lahjakortin Luontokauppaan. Havainnointikampanjan järjestää Helsingin kaupungin luonto ja ympäristötietoisuus –tiimi. 

Miksi järjestämme perhoskampanjan Helsingissä? 

Monen päiväperhosen kannankehitys on Helsingissä laskeva tai ollut jo vuosikausia alamaissa. Päiväperhosten yksilö- ja lajirunsaus kertovat omaa kieltään siitä, muodostavatko niille tärkeät elinympäristöt toimivia ekologisia verkostoja. Moni päiväperhoslaji on kotiniityllään tai muussa syntymäympäristössään pysyttelevä, mutta kotipaikoilla on taipumus muuttua vähitellen lajille heikkolaatuisiksi ja perhosille tulee tarve etsiä paikkoja uudelle kolonialle. Tämä kampanja auttaa selvittämään hopeatäplien ja sinisiipisten tilannetta Helsingissä. 

Yksittäisetkin lajihavainnot ovat tärkeitä 

Hopeatäpliin ja sinisiipisiin (sinisiivet, kultasiivet ja nopsasiivet) kuuluu sekä yleisiä että harvinaisia lajeja. Lajien harvinaisuutta tarkasteltaessa on syytä laittaa silmille stadilaiset silmälasit, sillä suurimmassa osassa muuta Suomea tavallinen laji voi olla Hesassa rariteetti. Vaikutelmaksi on tullut, että monia yleisiä lajeja näkee Stadissa lähinnä yksitellen. Haluamme selvyyttä siihen, mitkä lajit pärjäävät kaupungissa kohtalaisesti ja mitkä ovat mahdollisesti nykyisin ja lähitulevaisuudessa enää maaseudun tai muiden kaupunkien asukkeja.  

Pidetään silmät valppaina ulkoillessa, kuvausväline mukana ja tehdään perhosretkiä lähiluontoon näitä koreita luontokappaleita tapaamaan.  

Näin osallistut

Tempaukseen osallistutaan tallentamalla valokuvallisia havaintoja maksuttomaan iNaturalist-sovellukseen. Sovellus ja muut sen käyttäjät auttavat lajien tunnistamisessa. Kännykkäkamera riittää valokuvien ottamiseen. 

Tervetuloa mukaan!