Stoan aukion ääniteokset – Aalto | Koukonen | Virmajoki

Turunlinnantie 1, 00900 Helsinki
Stoa

Ville Aallon, Antti Koukosen ja Mikko Virmajoen ääniteoksia

Ville Aallon, Antti Koukosen ja Mikko Virmajoen ääniteoksia

Ville Aalto: Avian Electronics | Ohikulkijat | 2021

Sähköiset linnut, heinäsirkat, kimalaiset ja muut synteettiset eläimet sirkuttavat, sirittävät ja surisevat Stoan aukiolla elo-syyskuussa. Elektronisten äänikuvien seassa kuultavat keinotekoiset luontoäänet täydentävät aukion jo valmiiksi rikasta ja monipuolista äänimaisemaa. Päivisin keinoluonto pistäytyy aukiolla tasaisin väliajoin, yöllä satunnainen ohikulkija saattaa hyvällä tuurilla sattua paikalle juuri sähkökuikan yksinäisen laulun aikaan.

Ville Aallon Avian Electronics -äänitaideprojektin keskiössä on synteettinen linnunlaulu sekä muut keinotekoiset luontoäänet ja niiden ympärille rakentuvat sähköiset äänimaisemat ja elektroninen musiikki. Teokset tutkivat aidon ja keinotekoisen suhdetta, ihmisen suhdetta ympäröivään luontoon ja kiihtyvän teknologisen kehityksen luomia uhkia sekä mahdollisuuksia.

www.villeaalto.com

--
Antti Koukonen: Hypnagogic Aberration | 2021

9-kanavainen ääniteos, kesto 15.00 min.

Hypnagogia tarkoittaa valveunta eli tilaa, jossa todellinen- ja unimaailma yhdistyvät. Teokseni vie kuulijan surrealistiselle äänimatkalle viidakkoon ja meren äärelle, missä kenttä-äänitykset, elektronisesti tuotetut äänet ja äänen hienovarainen prosessointi yhdistyvät rauhalliseksi, tarinanomaisesti eteneväksi, seesteiseksi äänimaisemaksi.

Teos käsittelee todellisen ja keinotekoisen suhdetta ja sitä, millä tavoin eri ympäristöissä äänitettyjä ääniä yhdistelemällä sekä äänen muokkauksella on mahdollista laajentaa kokemustamme todellisuudesta, kuitenkaan välttämättä rikkomatta illuusiotamme siitä. Sama logiikka pätee unenmaailmaan ja valveuniin, joissa toden ja epätoden välinen raja hämärtyy usein surrealistiseksi kokemukseksi. Tämä toden ja epätoden välisillä rajapinnoilla liikuskelu ja siihen perustuva äänitilojen ja äänimaisemien luominen on minulle erityisen kiinnostavaa.

”Hypnagogic Aberration” ei pyri selittämään vaan kutsuu kuulijan äänimatkalle, jonka koettuaan jokaisella on mahdollisuus luoda teoksesta omat tulkintansa, ja luoda sille omat merkityksensä.

https://anttikoukonen.bandcamp.com/releases

--
Mikko Virmajoki: Mysteerinumerot | 2021

9-kanavainen ääniteos, kesto 15.00 min.

Numeroasemat ovat salaperäisiä radioasemia, jotka lähettävät numerosarjoja, kirjainyhdistelmiä tai morsekoodia säännöllisin aikavälein. Radiolähetykset ovat kuultavissa hyvin pitkien matkojen päässä lähetyspaikastaan. Arvellaan, että numeroasemien tarkoitus on välittää viestejä vakoojille tai että salaiset viestit liittyvät kansainväliseen huumekauppaan. Oli tarkoitus mikä hyvänsä, niin mielestäni numeroaseman kuulemisessa on kokemuksena jotain outoa tai aavemaista. Numeroasema oli teokseni alkuidea.

Omalle ”numeroasemalleni” valitsemani numerosarja on Fibonacci-lukusarja. Se on matemaattinen lukusarja, jossa seuraava numero on aina kahden edellisen numeron summa. Saman suhteen voi löytää luonnosta eri asioiden mittasuhteista. Esimerkiksi auringonkukan ja kukkakaalin kukintojen geometriasta voi löytää tämän mittasuhteen, tai siitä miten lehdet järjestyvät kirsikkapuun oksissa.

Tällaisen toistuvan numerosarjan ja mittasuhteen olemassaolo johdattaa ajatukseni mysteerien äärelle. Miksi tällainen periaate on olemassa? Ilmeisesti se on ollut luonnossa jo ennen kuin ihminen havaitsi sen.

Käytin Fibonacci-lukusarjaa myös apuna järjestäessäni teoksen osioita suhteeseen toistensa kanssa, äänten rytmityksessä ja siinä, miten äänet jakautuvat eri kaiuttimien välillä. Idea ei ole uusi; kuvataiteilijat ja säveltäjät käyttivät kultaisen leikkauksen periaatetta jo vuosisatoja sitten. Kultainen leikkaus pohjautuu Fibonacci-lukusarjaan

--
Koukosen ja Virmajoen ääniteokset ovat kuultavissa Stoan aukion esiintymislavan 9-kanavaisesta äänijärjestelmästä joka päivä klo. 10.00, 14.00, 18.00 ja 22.00, järjestyksessä 1. ”Hypnagogic Aberration” ja 2. ”Mysteerinumerot”. Molempien teosten kesto on 15 minuuttia, ja niiden välissä on yhden minuutin tauko.

Sulje