Valokuva Suomen valokuvataiteen museo (c) Olena Morozova

Suloinen Ukraina

Suloinen Ukraina on Suomen valokuvataiteen museon verkkonäyttely, joka esittelee ukrainalaisten nykykuvaajien töitä.

Suloinen Ukraina on Suomen valokuvataiteen museon verkkonäyttely, joka esittelee ukrainalaisten nykykuvaajien töitä. Näyttely pohjautuu kahteen kuraattori Kateryna Radchenkon kuratoimaan kokonaisuuteen Odessan Photo Days -festivaalille. Odessa Photo Days -festivaali ideoitiin vuonna 2014. Samana vuonna Ukrainassa alkoi kansannousu sekä sota Ukrainan ja Venäjän tukemien separistien välille. Siitä lähtien festivaali on elänyt rinnakkain sodan kanssa.  

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 uhkaa myös kulttuurin olemassaoloa. Sota ei ole vain inhimillistä kärsimystä, vaan sotaa ihmisiä ja heidän kulttuuriaan, kieltään ja vapauksiaan vastaan. Nuoret ukrainalaiset valokuvaajat ovat kasvaneet vapaassa maassa, jossa on ilmaisunvapaus. Mitä olisi valokuvaajan työ ilman sitä? 

Näyttelyssä on mukana seitsemän Kateryna Rodchenkon kuratoimaa nykykuvaajaa sekä Maxim Dondyuk. Yana Kononova, Rita Niki, Olena Morozova, Ira Lupu, Olia Koval, ja Kristina Sagirova ovat kuvanneet kotimaataan. Kuvauskohteet ovat hauraita, herkkiä ja inhimillisiä. Ne ovat tunteita, ihmisiä ja asioita, jotka katoavat konfliktissa. Dondyuk puolestaan on kuvannut vuonna 2014 tapahtunutta vallankumousta ja sodan jälkiä Itä-Ukrainassa. Kuvat täydentävät toisinaan, yön pimeydessä otetut kuvat konfliktista saavat rinnalleen rauhalliset lumenpeittämät maisemakuvat. Yulia Kysilin puuhun painetuissa kuvissa uskonnollinen symboliikka muistuttaa Ukrainan kansannousun retoriikasta.  

Internet

4.3.-24.4.2022